Mégis érintheti a magyar gázszállítást a bolgárok szankcionálása

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Belpol

A bolgár kormány felülvizsgálja az ország területén áthaladó tranzitszállítást, miután a nekik szánt gázt nem küldik az oroszok.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerda reggel igyekezett mindenkit megnyugtatni arról, hogy a Bulgáriának szánt orosz gázszállítások leállítása nem veszélyezteti a Magyarországnak szánt mennyiség szállítását. Magyarországra egy Bulgárián is áthaladó vezetéken keresztül érkezik a gáz, de ezt egy külön szerződés szabályozza, nem az, aminek a teljesítését az oroszok egyoldalúan felfüggesztették.

Kiril Petkiv bolgár miniszterelnök ugyanakkor azt közölte, hogy az orosz fél "zsarolása" miatt minden gázszállítási szerződést felülvizsgálnak, azt is, amelyik a Szerbiába és Magyarországra irányuló tranzitszállítást szabályozza.

A Gazprom pedig azt jelentette be, hogy a tranzitvezetéken áramló gázt is el fogja zárni, amennyiben azt észleli, hogy a bolgárok abból maguknak is vételeznek. 

A Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter érkezik az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

A Gazprom azért állította le a szállítást Bulgáriának és Lengyelországnak, mert a bolgár és a lengyel kormány az Európai Bizottság javaslatát megfogadva nem hajlandó rubelben fizetni a gázért. Szijjártó Péter jelezte, hogy Magyarország nyitott erre a megoldásra (technikailag euróban utalnánk, és ezt váltanák át aztán rubelre.)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk