Vidnyánszky fesztiválján üzent Orbánnak két litván társulat

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Belpol

A közönség egy része erre elhagyta a termet.

A Nemzeti Színházban tartott MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) fesztivál két kedd esti előadása után az orosz-ukrán háborúval és a magyar kormány hozzáállásával kapcsolatos üzeneteket fogalmaztak meg a fellépő litván társulatok - írja a hvg.hu Sándor Erzsi újságíró beszámolója alapján.

A Kaszás Attila Teremben a vilniusi Városi Színház Delhi tánc című előadása után a tapsrend helyett egy az 1956-os magyar forradalmat és a mai ukrajnai állapotokat ábrázoló vetítés jelent meg, "Orbán, are you sure?" ("Orbán, biztos vagy benne,") felirattal.

A színészek meghajlás helyett összeestek, felálltak majd újra összeestek, mintha golyó találta volna el őket. A performansz alatt az előadás közönségének egy része távozott a teremből, így Rátóti Zoltán, az SZFE "modellváltás" után kinevezett rektora is.

Ezzel párhuzamosan a nagyteremben a Klaipeda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy "a szűz halála" című darabját láthatták a nézők. Ennek a végén a színészek ukrán zászlóval és egy "Magyarok, ne legyetek közömbösek!" felirattal álltak a színpadra. 

A MITEM műsorán egyébként több ukrán előadás is szerepel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk