Megjelent a NAV oldalán az szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozat

  • narancs.hu
  • 2021. november 2.

Belpol

Az, aki nem nyújtja be a nyilatkozatot az év végéig, legközelebb az adóbevallás során teheti meg.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt a nyilatkozatot, mely a személyi jövedelemadó visszatérítéséhez szükséges  – írja a Portfolio. A VISSZADO-nyilatkozatra keresztelt dokumentum a NAV honlapján az szja-visszatérítés menüből a nyilatkozatra kattintva ügyfélkapus azonosítás során érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén.

Az adóhatóság közlése szerint a VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől pedig az utalási adatokat is betölti a NAV. Ezt érdemes megvárni. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség – írják.

Papíron is ki lehet tölteni, illetve el lehet jutattni a NAV-hoz a dokumentumot.

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog az adóbevallásban érvényesíthető 2022. május 20-áig.

Mint ismert, a kormány a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót téríti vissza, 1 millió 900 ezer embernek összesen 600 milliárd forintot.

(Portfolio)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk