Mészáros Lőrinc a Bodrog partjára is odatette magát

Belpol

Nyitva már a miniszterelnök falubelijének üvegfalú bisztrója Bodrogkeresztúron, ahol 50 ezer forintból jóllakhat egy négytagú család.

Várja vendégeit Mészáros Lőrinc panorámás bisztrója a Bodrog kanyarulatában. A pincével és terasszal ellátott éttermet Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud találkozásánál építette fel az első számú magyar mágnás. A napelemekkel terített sátortetős épület tágas üvegfalai pazar kilátást engednek a folyóra, amivel két kisebb mólon is kapcsolatot teremtettek.

A vendéglátóegység a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészethez tartozik, az pedig a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, Felcsúton székelő Talentis Ago Group Zrt.-hez. A pincészet 2019-ben, úgynevezett uralmi szerződéssel került Mészáros 15 agrárcéget összefogó mezőgazdasági holdingjához, de már évekkel korábban, 2016 novemberben bekebelezte a Búzakalász 66 Kft.-je révén. A Talentis cégcsoport 2020-ban 1 milliárdot meghaladó bevétel mellett félmilliárd forintos nyerséget hozott a leggazdagabb magyarnak.

Igaz, hogy Mészárosék nem saját pénztárcájukhoz igazították az árakat, de nem is a túlparton elterülő, a legszegényebb hazai régiók topmezőnyében tanyázó bodrogköziek átlagjövedeleméhez, ami egy fő számára évente nem sokkal haladja meg az 500 ezer forintot. A legolcsóbb előétel, mangalica és tarcali sonka 2600 forintba kerül, főételt 3 ezer forinttól lehet rendelni, ahogy a tiszai harcsahalászlevet is haltejjel. A legdrágább a 4400 forintos rántott borjúkaraj burgonyapürével, valamint a marhapofa zellerrel, ördögszekér gombával.

A szénsavas üdítők 600 forintba, a pohár sör ezer forintba, a 4 centes röviditalok 2 ezer forintba kerülnek.

Számításunk szerint egy négytagú család kávéval desszerttel, italokkal együtt három fogást 50 ezer forintból abszolválhat borfogyasztás nélkül.

A VIP borbár építésével többször is foglalkoztunk. Legutóbb áprilisban számoltunk be a tető alá hozott szerkezetről, a terméskővel körberakott épület kiemelkedéséről, a parkoló építéséről.

Ekkor hoztuk szóba Mészáros étvágyát is, ami csillapíthatatlanak mutatkozott a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. Bodrogkeresztúron két év alatt bekebelezte a legnagyobb bortermelőt, a Chateau Dereszla Borászatot 50 hektáros szőlőbirtokkal, borfeldolgozóval, pezsgőüzemmel. A 600 éves Dereszla-pince a legnagyobb Bodrogkeresztúron egykilométeres hosszúságával, ötszintes mélységével. Mészáros vett hozzá pálinkafőzőt, Tarcalon pedig a vidék és Borsod megye top szállásadóját, az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine and Spa Hotelt. Utóbbira két évvel később a miniszterelnök veje 800 milliós MFB-hitelből tette rá a kezét.

Mészáros Lőrinc kiváló üzleti érzékkel látott hozzá a beruházásához, éppen akkor, amikor Bodrogkeresztúron sínre került az Európai Unió és magyar állam által finanszírozott, pincészete forgalomnövekedésére is serkentő hatású másfél milliárd forintos közterület-fejlesztés. Az EU szó szerint kikövezi az útját. Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. Ennek keretében kerül sor a Dereszla Pincészet előtti közterület és a pincesori vigalmi negyed fejlesztésére: Mészáros borászatát gyalogos sétánnyal kötik össze a leendő kilátóponttal, a Hétvezér családbarát pihenőparkkal. A promenádnak köszönhetően közvetlen, kiépített kapcsolat jön létre a Bodrog-parttal Mészáros bisztrójáig. A 2017-es kormánydöntés 1,2 milliárdos projektkeretet hagyott jóvá a turisztikai fejlesztésekhez, amit még 300 millióval megtoldottak.

 
Fotó: A szerző felvétele

A Dereszla Pincészet ügyvezetője, Mészáros kisebbségi cégtársa kérdéseinkre több hét elteltével sem reagált. Kalocsai Lászlót többszöri telefonos megkereséssel sem sikerült elérnünk, folyamatosan házon kívül tartózkodott, visszahívást nem kaptunk. A Mészáros Lőrinc borászaként emlegetett Kalocsai nevét október elején kapta fel a hazai sajtó, amikor a 24.hu megírta, hogy Franciaországban feltehetően 2 milliárd forintért megvásárolta a Les Salles-de-Castillon településen 1782-ban alapított Chateau de Clotte 65 hektárnyi szőlőbirtokát.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk