Megkezdődhet a Fidesz Néppártból kizárására irányuló eljárás

  • narancs.hu
  • 2019. március 2.

Belpol

A Fidesz nagyon teper: Gulyás Gergely állítólag megígérte, március 15. után leszedik a legújabb brüsszelező propaganda plakátokat.

Megvan a szükséges létszám, már öt tagállamból kilenc párt vezetője küldött levelet Joseph Daulnak, az Európai Néppárt pártelnökének, hivatalosan kezdeményezve a magyar tagpárt elleni fegyelmi fellépést – írja a 444.hu.

Az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciója összesen 50 pártot integrál, valamint ül a frakcióban néhány független képviselő.

 

A Fidesz kizárását kezdeményezők az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek tartják Orbán Viktor és a Fidesz politikáját.

Az eljárást elég öt országból hét pártnak kezdeményeznie. Ám mostanra már bőven megvan a kizárásért lobbizók kellő száma, hisz' már két-két belga és svéd, továbbá egy-egy finn, görög, holland, luxemburgi és portugál párt csatlakozott az akcióhoz (és talán egy dán párt is fog).

A Fidesz elleni eljárást kezdeményező pártoknak 27 képviselője ül a 219 tagú EPP-frakcióban.

A Fidesznek 11 mandátuma van a képviselőcsoportban.

A Fidesz a néppárti frakció hatodik legerősebb pártja.

Az EPP-ben legnagyobb súllyal szereplő pártok (a német CDU, a francia Republikánusok, a spanyol Néppárt és az olasz Forza Italia) még nem foglaltak állást a vitában.

A 444 forrásai szerint nem valószínű, hogy a Fideszt még az EP-választások előtt, a kampány idején kizárják.

Az újabb komoly belső pártviszályt részben az okozza, hogy a magyar kormány újabb Brüsszellel riogató propaganda plakátjain  Soros György mellett Jean-Claude Juncker néppárti politikus is feltűnt. Az EPP több politikusa szerint a magyar kormány a plakátkampánnyal azt fejezte ki, hogy saját párttársait, szövetségeseit is simán beáldozza politikai prédának.

A 444 úgy tudja, a héten a Fidesz követséget küldött Berlinbe, hogy kibékítse az EPP legerősebb pártját, a CDU-t.

A CDU-nak 29 képviselőjük van az EPP-ben a 219-ből.

Gulyás Gergely állítólag megígérte, március 15. után leszedik a legújabb brüsszelező plakátokat.

Figyelmébe ajánljuk