Még évek telhetnek el, mire megnyit a Sorsok Háza

  • narancs.hu
  • 2019. március 2.

Belpol

Tényleg új koncepció formálódhat. Úgy tudni, Magyarországra jött és Köves Slomóval a Sorsok Házáról tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője.

2019-ben szinte biztos, hogy nem fog megnyitni a Sorsok Háza – nyilatkozta a Népszavának több olyan történész és kutató, akik részt vesznek a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásában.

De Köves Somló, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is azt mondta a lapnak, nehezen tudja elképzelni, hogy ebben az évben megnyílik a Sorsok Háza.

"A magyar kormány, csakúgy, mint a projekt kialakításában részt vevő többi szereplő célja, hogy egy a ma nyelvén szóló, széles rétegeket megszólító, intellektuálisan és emocionálisan egyaránt megérintő és hiteles kiállítási anyag jöjjön létre. Ennek a kidolgozása időt igényel."

A lap szerint ez az idő akár 2-3 évet is jelenthet. A Népszava úgy tudja, Magyarországra jött és Köves Slomóval a Sorsok Házáról tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője.

Teljesen új tervek készülhetnek a Sorsok Házáról

Erről maga Orbán Viktor beszélt izraeli lapértesülések szerint.

A lap szerint a látogatás arra enged következtetni, hogy új koncepció formálódik, amelynek már nem Schmidt Mária a gazdája.

A Sorsok Házát a kormány a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakítja ki – derült ki tavaly szeptemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése nyomán.

A 7,5 milliárd forintért létrehozott múzeum a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek állít emléket. Több szakértő és szervezet, köztük a Mazsihisz is aggodalmának adott hangot, amiért Schmidt Mária irányításával körvonalazódik a projekt koncepciója.

Schmidt Máriának nem szán szerepet a Sorsok Házában Köves Slomó

Két rabbi beszélget. Ezúttal nem egy vicc kezdődik így, hanem annak a vitaestnek a meghívója, ahol jó néhány új konkrétum is kiderült a Sorsok Házáról. Hiába kezdődött meg a párbeszéd a két legnagyobb zsidó szervezet között, a Mazsihisz és az EMIH kapcsolata olyan mélypontra süllyedt, ahonnan nehéz lesz kijönniük.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.