Megszavazták az EU-pénzek bezsebeléséhez szükséges törvényeket

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Belpol

Négy jogszabályváltoztatásra is igent mondott a kormány, hogy eleget tegyen az Európai Bizottság feltételeinek.

Simán átmentek az uniós pénzek megszerzése érdekében benyújtott törvények is, amelyeknél a bizottsági szakban az ellenzéki módosítókat is lesöpörték a kormánypártok - számol be a Népszava.

Az első  vonatkozó indítványt 151 igennel 12 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett, a másodikat pedig 150 igennel, 12 nem ellenében 19 tartózkodás mellett fogadták el. Tehát a Momentum és a Jobbik jelen lévő képviselői megszavazták a javaslatokat, a DK-sok viszont nemmel voksoltak, míg az MSZP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk tartózkodott, az LMP-sek nem vettek részt a szavazáson.

Ahogy korábban is írtuk, az EB-vel való megegyezéshez szükséges négy törvényjavaslat az alábbiakat jeletni:

  • A jogalkotási törvényt módosítják, mert a kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsájtja.
  • Egy másik törvényjavaslat lehetővé teszi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását.
  • Az uniós kondicionalitási eljárás lezárása érdekében a kormány az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslattal létrehozza az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot.
  • Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti "a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez" kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét. A jövőben a kormány rendeletben határozza meg az iratok másolásáért, kézbesítéséért elkérhető maximális összeget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk