Vadsztrájkba kezdtek az FKF dolgozói

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Belpol

Bérrendezést szeretnének, az eddigi emelést ugyanis felemésztette az infláció és a rezsiárak növekedése.

Előzetes bejelentés nélküli, úgy nevezett vadsztrájkba kezdtek ma reggel FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának dolgozói. 

A társaság Ecseri úti telephelyén néhány száz munkavállalója nem vette fel a munkát, miután az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette - írja az FKF közleménye.

Ebben kifejtik azt is, hogy "a Budapesti Közművek (BKM) ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek".

A Budapesti Közművek tehát felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. Hozzáteszik, hogy a BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek megoldást a kialakult helyzetre. Hangsúlyozzák azonban, hogy ehhez elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait.

Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

 A közleményben elékeztetnek, hogy a Fővárosi Önkormányzat és az érintett két szakszervezet 2021. júniusában egyszer már megállapodást kötött a bérekről, ennek alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai 2022. január 1-től 15% átlagos béremelést kaptak. Hozzáteszik azonban azt is, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A leírtak szerint a Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk