Megszólalt a rendőrség a titkos budapesti szélsőjobbos harcművészeti gáláról

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

Azt ígérik, hogy a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan fog fellépni. 

Mint arról beszámoltunk, a hétvégén egy olyan rendezvényt tartanak, amelyet a szélsőjobboldal a koronavírus óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként aposztrofál, de hivatalosan egy sportrendezvényként van meghirdetve: a European Fight Night (Európai Harc Éjszakája, a „fight night” egy általános kifejezés olyan boksz- vagy más küzdősportgálákra, amelyeken egy este sok meccset rendeznek) nevű rendezvényen a leírás szerint 12 ország résztvevői mérik össze erejüket 15 különböző küzdősportban.

Az eseményt viszont a Légió Hungária szervezi, és a közösségi médiában terjedő posztok szerint koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák termékeinek megvásárlására is lesz lehetőség.

Péntek délután a rendőrség egy közleményt adott ki ezzel kapcsolatban, amelyben azt írták, állampolgári bejelentés érkezett hozzájuk amely szerint szombaton egy pontosan meg nem nevezett magyarországi helyszínen – a közösségi médiában közzétett plakát szerint Budapesten – rendezik meg az European Fight Night (EFN) küzdősport rendezvényt, de

"a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból".

A rendőrség hozzátette, hogy a korábbi European Fight Night események történései alapján okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva.

Ezután kijelentették, hogy Magyarország zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz, és "a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni", illetve hogy "a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette".

Hogy ez pontosan mit jelent, arra azonban nem tértek ki.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk