Interjú közben dobták ki a Guardiannak tudósító újságírót Orbánék jobbos találkozójáról

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

Garamvölgyi Flóra épp egy republikánus politikussal készített interjút, amikor a szervezők közölték vele, hogy mennie kell. 

Éppen Rick Santorum amerikai republikánus volt szenátorral készített interjút Garamvölgyi Flóra újságíró, a The Guardian című brit lap tudósítója a CPAC Hungary nevű jobboldali fórumon, amikor a szervezők kivezették a rendezvényről – számolt be a Media1. 

A CPAC (Conservative Political Action Conference) Hungary elnevezésű kétnapos nagy jobboldali találkozón korábban Orbán Viktor is beszédet mondott, Donald Trump amerikai elnök is üzenetet küldött rá, és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is itt fejtette ki, hogy "Magyarországon nem lesz LMBTQ-XYZ ideológiával fertőzött haderő". 

Garamvölgyi Flóra, a The Guardian című brit lap munkatársaként regisztrált az eseményre, és érvényes sajtóregisztrációja birtokában Los Angelesből utazott Budapestre, hogy tudósítson a konferenciáról. A Media1 beszámolója szerint pénteken pedig épp Rick Santorummal készített egy interjút, amikor váratlanul odament egy szervező és udvariatlan módon félbeszakította a volt szenátor mondatát, elhúzta őt a karjánál, hogy ne folytathassa az interjút, majd Garamvölgyi Flórával közölte, hogy azonnal el kell hagynia az eseményt, mivel úgymond „rendszerhiba” az, hogy őt bengedték.

Garamvölgyi a Twitter-oldalán pénteken kora délután posztolt az esetről, ott angolul azt írta: "Kidobtak a CPAC Hungaryről. A szervezők azt mondták, hogy csak 'rendszerhiba' miatt tudtam regisztrálni. Néhány hete küldtek nekem egy 'sikeres regisztrációról' szóló emailt miután kitöltöttem az űrlapjukat ÉS tegnap a regisztrációs pultnál az útlevelemet is ellenőrizték." Egy másik posztban epésen hozzátette, hogy így sajnos lemarad a szólásszabadságról szóló panelről is. 

A The Guardian munkatársa azt mondta a Media1-nek, hogy miután a szervező félbeszakította az interjúját, három biztonsági őr is azt tudatta vele, hogy el kell hagynia az eseményt, ahová egyébként ő idejekorán és sikeresen beregisztrált még Los Angelesből. Garamvölgyi megpróbálta megtudakolni, mi az oka annak, hogy mennie kell, hiszen előző nap az útlevelét bemutatva engedték be és kapta meg a belépőjét, mire azt mondták neki az őrök, hogy ne haragudjon rájuk, de felsőbb utasításnak tesznek eleget, és azonnal távozzon.

Garamvölgyi Flóra egyébként úgy tudja, hogy más, regisztrációval rendelkező külföldi újságírót is nemes egyszerűséggel kidobtak az eseményről. A Media1 szerint a Twitteren is több újságíró panaszkodik arra, hogy hasonlóan járt.

(Borítóképünkön: Rick Santorum előad a CPAC Hungaryn. Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk