Gyermekvédelmi szervezetek követelnek vizsgálatot a Karmelitánál történt rendőri fellépésről

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

Elítélik a szerdai rendőri fellépést, és az arányosság szempontjából aggályos kényszerítő eszközök alkalmazását. 

Nyilatkozatot adott ki a Gyermekjogi Civil Koalíció 33 tagja (19 szervezet és több egyéni szakértő), amelyben a szerdai diáktüntetés résztvevőivel szembeni rendőrségi fellépést ítélik el. 

Mint arról mi is beszámoltunk, szerdán a pedagógusok jogállását megváltoztató státusztörvény ellen tüntetők felvonultak a Várba a miniszterelnök hivatalához, ahol az ott felállított kordont is szerették volna megbontani. A kerítés megbontása után a rendőrség könnygázzal fújta le a tüntetőket, köztük több kiskorút, és volt, akit közvetlen közelről, sőt, volt olyan fiatalkorú, akit gumibottal is többször megütöttek, majd többeket – köztük Tompos Márton országgyűlési képviselőt és kiskorúakat is – a tömegből kirángatva a rendőrsorfal mögé vittek, ahol előállították őket, majd a Gyorskocsi utcai fogdába sem az ügyvédeiket, sem a szüleiket nem engedték be hozzájuk még órákig.

A nyilatkozatban felidézik, hogy a tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, amit a magyar Alaptörvény is alapvető jogként biztosít, a Magyarország által is ratifikált ENSZ Gyermekjogi Egyezmény pedig kimondja, hogy a gyermekek egyesülési és békés gyülekezési jogának elismerését is. 

A nyilatkozatban azt írják, hogy a rendőrségnek biztosítania kell a gyülekezési jog érvényesülését, vagyis azt, hogy a tüntetés résztvevői szabadon és biztonságos körülmények között fejezhessék ki a véleményüket, és különös körültekintéssel kell eljárnia minden olyan esetben, amikor a tömegben akár csak valószínűsíthetően gyerekek lehetnek, s különösen fontos a párbeszédalapú tömegkezelés.

"A Gyermekjogi Civil Koalíció elvárja a kormányzattól és valamennyi hatóságtól a gyermeki jogok tiszteletben tartását, a gyermek legfőbb érdekének érvényesítését. Minderre figyelemmel a Koalíció elítéli a résztvevők jelentős, be nem azonosítható körével, így gyermekekkel, fiatalokkal szemben a testi épséget, egészséget súlyosan veszélyeztető, az intézkedés arányossága szempontjából aggályos kényszerítő eszközök (tonfa, könnygáz) alkalmazását. A rendőrségi fellépés és eszközhasználat arányossága alapvető gyermekjogi és jogállami kritérium" – írják, hozzátéve, hogy elvárják, hogy az illetékes szervek egyéniesített módon és megfelelő alapossággal vizsgálják ki a történteket, és annak eredményéről tájékoztassák a közvéleményt.

A rendőrség összesen 5 embert állított elő, 8 ellen pedig azért tettek feljelentést, mert eltakarták az arcukat (mindkét esetben 18 év alattiak is érintettek). A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz. A TASZ álláspontja szerint ugyanakkor a rendőrség indokolatlanul alkalmazott ilyen szintű erőszakot a tüntetőkkel szemben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk