Megszűnhetnek jövőre az MNB alapítványai

  • narancs.hu
  • 2022. február 7.

Belpol

Így az MNB mérlegében szerepelnek majd az alapítványok által kezelt eszközök is, így az a 266,4 milliárd forintnyi közpénz is.

A magyar hatóságok 2023 közepéig megszüntetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványait – írjaPortfolio az Eurostat egy dokumentuma alapján. Az anyagból az is kiderül, hogy a felszámolást már jóval korábbra tervezték: még 2020-ban meg kellett volna történnie, de a járványhelyzet miatt mindez 2023 közepére tolódott.

A megszüntetés miatt az MNB mérlegében szerepelnek majd az alapítványok által kezelt eszközök is, így az a 266,4 milliárd forintnyi közpénz is, amit még 2016-ban bízott az MNB az alapítványokra. Ha emlékeznek, ez összeg az, amely az átadást követően a fideszes Kósa Lajos érvelése szerint "elvesztette közpénz jellegét", bár ezzel aztán annak idején sem az Alkotmánybíróság, de még Áder János sem értett egyet. És bár a pénzt az alapítványok nem költhették el, de befektetésekhez felhasználhatták, és az azokból származó hozammal szabadon gazdálkodhattak.

Az MNB még 2014-ben hozott létre eredetileg 6 alapítványt, melyek azóta több lépcsőben összeolvadtak, így mára már csak egy ilyen szervezet működik Pallas Athéné Alapítvány néven. Az alapítvány vagyonát az Optima Befektetési Zrt. kezeli, ez a vagyon 2021 végén 280,6 milliárd forintra rúgott – írja a lap.

(Portfolio)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?