Németország szerint a külső határok védelme nem jelenthet bezárkózást

  • narancs.hu
  • 2018. július 5.

Belpol

Szinte minden, amit az Orbán–Merkel-találkozóról tudni érdemes. Összefoglaló.

Még azt is hihetnénk, hogy Németország és Magyarország között nagy az összhang, hisz’ a kereskedelmi, gazdasági, innovációs és védelmi együttműködésben egyetért a két ország vezetése – derült ki Orbán Viktor és Angela Merkel csütörtöki berlini találkozója után. Az alapvető konfliktusforrás viszont, mint azt bárki kitalálhatja, a migráció kezelésében mutatkozik, mert Magyarország nem ismeri el, hogy az uniós menekültügyi szabályok szerint ő lenne felelős azokért a bevándorlókért, akiket itt regisztráltak, de nem kaptak menedékjogot, most pedig Németországban élnek.

false

 

Fotó: MTI

Máshonnan nézzük a világot, így másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

A kormányfő a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ennek ellenére a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét.
Orbán közölte: készen áll az együttműködésre ezen a területen is a német kancellárral. Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és „a határt védve tartjuk a jövőben is”.

A kormányfő szerint persze Magyarország méltánytalannak érzi, hogy gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével.

Mondjuk, nem ezt a fajta szolidaritást hiányolják. Nem is a szolidaritás, inkább a humánus bánásmód hiányáról van szó.

false

 

Fotó: MTI

Orbán a közös sajtótájékoztatón nem volt rest eldicsekedni, hogy napi 24 órában 8000 ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének. Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről.

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére.

Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta – hangsúlyozta Orbán.
Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett – tette hozzá.
A kormányfő szerint jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és „készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát”.

false

 

Fotó: MTI

Merkel szerint fontos és helyes, hogy Magyarország védi európai uniós külső határát, de nem szabad megfeledkezni az „Európa lelkét jelentő humanitásról”.

A kancellár a közös tájékoztatón kiemelte, hogy a magyar kormányfővel intenzív tárgyalást folytattak, amelyen világossá vált, hogy a migráció területén egy sor kérdésben egyeznek az álláspontok, de vannak véleménykülönbségek is.
Németország és Magyarország egyetért az EU külső határa védelmének fontosságában, és abban is, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében kell segítséget nyújtani, és küzdeni kell a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért. Azonban Németország szerint a külső határok védelme nem jelenthet bezárkózást, és az Európa alapját jelentő humanitásra tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy „emberek érkeznek hozzánk”.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk