Videón beszél arról Ungár Péter, hogy direkt verte át a tanácsadót
UngarPeter1739v_top_story_lead.jpg

Videón beszél arról Ungár Péter, hogy direkt verte át a tanácsadót

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. július 5.

Belpol

A lapunk által megkérdezett jogász szerint polgári jogilag álképviseletnek, büntetőjogilag pedig csalásnak minősülhet az LMP-s politikus cselekedete.

Nem csillapodnak a kedélyek az LMP-n belül. Ahogy tegnap megírtuk, a párt egyik képviselője ellen fegyelmi eljárás indult, mert a kampány ideje alatt többször is egyeztetett Schmidt Máriával. Most újabb kétes ügyre derült fény.

A választások után kibeszélőt tartott az LMP vezetése, ahol a tagság Szél Bernadett társelnököt, Ungár Péter kampányfőnök-helyettest és Schmuck Erzsébet kampányfőnököt, a párt parlamenti képviselőit kérdezhette. A kibeszélőről készült videófelvétel (úgy tudjuk, egy zárt Facebook-csoportban élőben közvetítették az eseményt), ennek egy részlete jutott el hozzánk, melyben Ungár furcsa kijelentéseket tesz.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a kampányra szerződtetett izraeli tanácsadó, Ron Werber idő előtt otthagyta a pártot, és azzal vádolta a pártvezetést, hogy szándékosan elhanyagolták a kampányt. Az LMP ezen túl nem fizette ki Werber tiszteletdíját, költségeit, és a tanácsadó szerint a neki járó sikerdíjat sem.

Az e heti Magyar Narancsban részletes cikket közlünk az LMP választások előtti és mostani helyzetéről, a cikkből pedig az is kiderül, hogy Werber szerződését Ungár Péter úgy írta alá, hogy arra nem volt felhatalmazása: a szerződés december 10-én kelt, de Ungár csak januárban kapott engedélyt arra, hogy eljárjon a párt nevében.

Mint az az alábbi videóból kiderül, Ungár tisztában volt azzal, hogy nem írhatta volna alá a szerződést, sőt állítása szerint direkt járt el így, hogy ne kelljen kifizetni a tanácsadót.

„Én ezt azért írtam úgy alá, hogy erre semmilyen jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve azt követően. Valószínűleg ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni.”

A Narancs által megkérdezett jogász szerint ez polgári jogilag álképviseletnek, büntetőjogilag pedig csalásnak minősülhet, mert Ungár szándékosan megtévesztette a tanácsadót azzal a céllal, hogy kárt okozzon neki. Ungár ugyanis elhitette Werberrel, hogy jogosult az LMP nevében szerződést kötni.

A videóban Ungár azt állítja, Werber sikerdíjat követel tőlük, miközben nem töltötte ki a szerződését. Ez azonban csak részben igaz, mert – mint a birtokunkban lévő levelekből kiderül – az LMP nem csak sikerdíjat nem fizetett Werbernek, de sem a tiszteletdíját, sem a költségeit nem térítették meg neki azokra a hónapokra, míg valóban dolgozott a pártnak.

A vágatlan videó elején elhangzik egy kérdés arra vonatkozólag is, hogy igaz-e, miszerint a Gémesi György vezette Új Kezdet (ÚK) megzsarolta az LMP-t, hogy amennyiben nem lesz koordináció, az ÚK mind a 11 jelöltjét visszalépteti. Az erre adott válasz már nincs rajta a hozzánk eljutott videón, de más forrásból úgy értesültünk, hogy ez valóban megtörtént. Egyik forrásunk szerint az LMP egyik miskolci jelöltjét akarták így rávenni a visszalépésre, aki a határidő előtt pár perccel vissza is lépett az indulástól. Ennek a történetnek aztán nem lett semmi következménye a pártban, és Hohn Krisztina, az ÚK alelnöke tagja lehetett az LMP parlamenti frakciójának.

További részletek az LMP kampányáról és arról, hogy miért félnek sokan egy jobboldali fordulattól a pártban, az e heti Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Úgy tűnik, a magyar nyelvű operajátszás mostanában kezd újra valamelyest teret hódítani magának, s ez egyszerre természetes és üdvözlendő folyamat. Lassanként levonható ugyanis az elmúlt pár évtized tanulsága: az eredeti nyelven való operajátszás kizárólagossága felhalmoz egyfajta értelmi és érzelmi deficitet itthon – és bizony a nagyvilágban is.

 

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.