A Jobbik is besegítene Orbánéknak, ha elszánják magukat a Nagy Imre-szobor kipaterolására

  • narancs.hu
  • 2018. július 5.

Belpol

Szoborparkba vele – kiáltja a párt, Szakály Sándor meg helyesel.

Szávay István nagy erőfeszítések útján az elmúlt héten – saját bevallása szerint – számos példa alapján szembesítette az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy „a magát antikommunistának valló Fidesz-kormány nem számolt le a vörös múlt minden maradványával, sőt tevékenysége, hatalomfelfogása, a demokráciához, sajtóhoz és civilekhez való viszonya alapján maga is egy új pártállamot épít”. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint

máig szimbolikus helyen, az 1919-es kommunista terror alatt legyilkoltaknak egykor emléket állító Nemzeti Vértanúk emlékművének helyén áll a Horn-kormány által felállított Nagy Imre-szobor, és ez nagyon nincs rendben.

Bár a DK korábban megszellőztette, mire készülhet a Fidesz a Nagy Imre-szoborral, Orbán mégis csak védelmébe vette elődjét.

Ennek ellenére úgy tűnik a Jobbik szerint, hogy a miniszterelnök környezetében mégis egyetértésre lelt Szávay a javaslatával. A Népszava írt arról, hogy Szakály Sándor, a kormányközeli VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója szerint „ha az a szándék, hogy a Kossuth tér és közvetlen környéke nagyjából az 1944 előtti állapotoknak megfelelően alakíttassék ki, és érkezik ilyen javaslat, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a Vértanúk terén állítsák fel újra az eredeti emlékművet, Nagy Imre szobrának pedig keressenek másik helyet”. Szakály állítólag hozzátette, hogy „eddig informálisan sem kaptam semmiféle megkeresést”.

A Jobbik a fideszes tapogatózás ellenére erősen támogatja az elképzelést, mint ahogyan a Vértanúk teréről mindössze néhány méterre, a Szabadság téren álló szovjet felszabadítási emlékmű szoborparkba vitelét és helyén az ereklyés országzászló visszaállítását is régóta követelik. Sőt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében hivatalos megkereséssel fordult Szávay a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsághoz, egyúttal kezdeményezte a Nemzet Vértanúk emlékművének újbóli felállítását, a Nagy Imrét ábrázoló alkotásnak pedig méltó helyére, a kommunista szoborparkba szállítását.

Még az is lehet, hogy így menekül meg a Nagy Imre-szobor, mert ha a Jobbiknak ennyire fontos, akkor nem viteti sehová a Fidesz.

Figyelmébe ajánljuk