Müller Cecília elmondta, milyen lesz a magyar vakcina

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Belpol

Az országos tiszti főorvos szerint a Magyarországon használt vakcinák megvédenek az indiai mutáns vírustól.

Már 3,6 millió ember megkapta az első védoltását, és 1,6 millió embert a második dózissal is beoltottak Magyarországon – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztóján.

Müller emlékeztetett, hogy szombaton „tetemes mennyiségű” oltóanyag, 600 ezer Sinopharm vakcina érkezett az országba. Az országos tiszti főorvos szerint a kínai vakcina nagyon hatékony immunválaszt képes kialakítani az emberi szervezetben, és bizakodnak benne, hogy a különböző mutánsokkal szemben is hatásos lesz, de a vizsgálatok még zajlanak.

„Nem véletlen az sem, hogy a magyar vakcina előállításához ezt a módozatot választottuk mi is”, tehát a hazai gyártású vakcina a kínaiéhoz hasonló lesz, teljes inaktivált, elölt vírust tartalmaz majd. 

Felhívta a figyelmet, hogy megnyílt az online oltási időpont foglaló felület, amit Magyarország lakossága szerinte „örömmel vett”, ugyanis nem kell háziorvosi behívóra várni, csak a TAJ-számra van szükség.

Egyébként Magyarország már a lakosság 37 százalékát beoltotta, ezzel Málta után a másodikok vagyunk, amíg az Európai Unióban 21 százalékos a beoltottság lakosságarányosan. 

Azt is elmondta, hogy a honvédségi oltóbuszok járják a megyéket, olyan kis falvakba mennek el, ahová fizikailag nehezebb eljutni. Már 62 településen voltak és több mint tízezer főt beoltottak, jelenleg is több megyében dolgoznak.

Müller ismertette az elmúlt 24 óra adatait, szerinte a járvány még nem ért véget, hiszen 176 ember hunyt el. A brit mutáns súlyos megbetegedést okoz, és a fertőzőképessége is erőteljes.

Az indiai mutánst Svájcban már azonosították, de virológus szakemberek szerint a Magyarországon használt öt vakcina védelmet nyújt vele szemben.

(A távol-keleti országban egy nap alatt több mint 350 ezer új fertőzöttet jelentettek, és közel 3 ezren haltak meg).  

A sajtótájékoztató végén a megszokottól eltérően nem olvastak be újságírói kérdéseket. 

Neked ajánljuk