„Nagyon okosan nagyon sok pénzt kellene ráönteni a turisztikai szektorra”

Belpol

A novemberi korlátozások bejelentése után majd’ minden napra jutott egy-egy olyan gazdasági intézkedés, amely a turizmust igyekszik megmenteni. Sok vállalkozás ezzel együtt sem fogja megérni az új évet.

A Magyar Narancs legfrissebb számában a koronavírus-járvány miatt katasztrofális helyzetbe került budapesti turizmussal foglalkozunk. Részletek a cikkből.

Franciaországban az állam adókedvezményekkel ösztönzi a legsúlyosabban érintett üzletek és vendéglátóhelyek bérbeadóit, hogy az október–decemberi időszakban lemondjanak legalább egy hónapnyi bérleti díjról (annak 30 százalékát kaphatják vissza adókedvezmény formájában). Az osztrák állam a zárva tartás miatt kieső bevételeket a tavalyi azonos időszak bevételeinek 80 százalékáig megtéríti. A támogatás feltétele, hogy az adott hónapban a munkatársakat foglalkoztatni kell. A magyar kormány ehhez képest a november eleji, ám nem realizálódott foglalások 80 százalékát téríti meg. „Amit a magyar állam eddig csinált, az politikai marketing. Aki túlél, azt szerencsés helyzetben érte a válság. Most nagyon okosan nagyon sok pénzt kellene ráönteni a szektorra, de nem látom ezt a szándékot. Miközben Budapesten sétálva számos helyen – ahol korábban turizmusbók élő vállalkozások működtek – látok kiadó, eladó táblákat és a szektorban dolgozók többségének körében halálhangulat uralkodik, nem tudom eldönteni, hogy a kormány tényleg ennyire nem érti-e, mekkora a baj” – mondta lapunknak egy iparági forrásunk, aki szálláshelyek és vendéglátóegységek üzemeltetésével foglalkozik Budapesten.

A főváros annak ellenére próbál segítséget nyújtani a bajba jutott vállalkozásoknak, hogy maga az önkormányzat is súlyos anyagi veszteségeket könyvelhet el. Nyáron kísérletet tettek a „Budapest Restart” kártya bevezetésére, amelynek igénylésével kedvezményes áron lehetett szállodai szobákat foglalni – az akció december végéig tart. A kártyát azonban a vártnál kevesebben igényelték. „Azt látjuk, hogy ma a vidékiek nem gondolnak úgy Budapestre, mint olyan helyre, amelyet turistaként is fel lehet keresni. Ennek számtalan oka van: a budapesti közlekedés hektikussága, a szállodák, éttermek és egyéb szolgáltatók külföldi turistákra szabott árai, vagy éppen az, hogy gyakorlatilag bárhonnan az országból viszonylag gyorsan elérhető Budapest, így nem is gondolnak arra az idelátogatók, hogy szállást foglaljanak” – tájékoztatta a Narancsot a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (időközben a kormány meg is tiltotta a szállodáknak, hogy turistát fogadjanak, csak üzleti célú utazóknak adhatnak ki szobát).

Arról, hogy hogyan vélekednek a túlélés esélyeiről a turisztikai szektor különböző képviselői, aktuális lapszámunkban olvashat bővebben. A friss Magyar Narancsot keresse az újságárusoknál, vagy vásárolja meg online!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.