Egy hetet kap a kormány és a NAV-vezetés

Belpol

Az adócsalók ügyében 1 éve terel a kormány, viszont az elmúlt 1 hónapban már hazudik is. A tüntetők szerint lejárt az udvariaskodás ideje.

A NAV európai intézmények általi átvilágítását, és az adóhatáság vezetőinek, pontosabban Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin, Dávida Marianna lemondását követelte ma este 6 órától az a rengeteg ember (úgy fest, több mint 10 ezren voltak), aki a Dob utcától vonult a Vörösmarty utcáig, majd az Andrássy úton egyenesen a József nádor térig.

A demonstráció kezdetén Kopjás Attila Steve mondott néhány szót a csütörtökön tragikus körülmények között elhunyt barátjáról és aktivistatársától, Rózsa Milánról – akinek az emlékére fekete négyzet alakú matricán nemzetiszín és az LMBTQ-szivárványos zászlóból formált szívecskével is emlékeztek –, majd egyperces néma csenddel emlékezett rá a tömeg.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

A tüntetést Vágó Gábor vezette fel a NAV Dob utcai épülete előtt, aki hangsúlyozta: muszáj, hogy „tisztán lássunk!”, mert csak ilyen módon és együtt vagyunk képesek arra, hogy a NAV-ot megtisztítsuk a korrupciótól.

A vidáman, skandálós hangulatban vonuló tömeg, miközben haladt a József nádor tér felé, kedvet csinált az éppen utcán lévőknek a csatlakozáshoz: volt, aki a „Gyertek velünk!” felhívásra valóban továbbhaladt a sok-sok emberrel. Olyannyira sokan tüntettek egyébiránt, hogy amikor a menet eleje elérte a Nagymező utcát, a vége még csak akkor kanyarodott be a Vörösmartyról az Andrássyra, ahol az Oktogonig csupán a Deák tér felé haladó rész volt a tüntetőké, onnantól viszont az egész sugárút az „Orbán, takarodj!”, a „Demokráciát!” és az „Aki korrupt, mondjon le!” szólamokat kiabálóké – illetve a csak csendesen haladóké – volt.

Vágó Gábor

Vágó Gábor

Fotó: Németh Dániel

 

Miközben a „Mocskos Fidesz!” vagy az „Elkúrtad!” hívószavak visszhangzottak, a szervezők az élen haladó platós kocsiról is szórakoztatták a haladó tömeget. Elmondták saját véleményüket is, amellyel vélhetőleg mindazok osztoztak, akik jelen voltak: Magyarország, a Magyar Köztársaság (!) boldogulása érdekében kell kiállnunk, felszólalnunk. Mert a nemzeti érdek ott kezdődik, hogy nem medencés villákra költjük az adóforintokat, nem hagyjuk százezrével kivándorolni fiataljainkat, azt a rétegét a társadalomnak, amely a jövőt jelenti, nem nyomorítjuk meg a társadalmat, nem lopjuk a pénzt, hanem munkahelyeket teremtünk – és így tovább. „Felelni fog mindenki, akinek a saját zsebe a fontosabb!”

A menet negyed nyolckor érte el a József nádor teret, de a Deák tértől világossá tették a szervezők, hogy „A haza nem eladó!”, és „Pontosan tudjuk, mit csináltok, pontosan tudjuk, mit csináltatok, és nem hagyjuk tovább!”. Itt az ideje, hogy „eltakarodjatok a közéletből”. A „Nem hagyjuk!”, „Demokráciát!”, „Európát!” skandálások között felhangzott a „Nem leszünk gyarmat!” alkalomhoz igazított változata, vagyis az, hogy „Nem leszünk korrupt emberek gyarmata!”.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Csurig megtelt aztán a József nádor tér az oda érkező tüntetők rengetegétől. Itt az azonnali nemzetközi vizsgálatot és az érintettek lemondását követelték legelőbb. A téren ismét Vágó Gábor indított, aki elmondta, hogy évtizedek óta folyik az áfacsalás, de egy éve biztosan tudjuk – Horváth András előlépése óta –, hogy az adóhatóság is benne van. Ez a negyedik korrupciótárgyú tüntetés az elmúlt időszakból – 1 éve terel a kormány, viszont az elmúlt 1 hónapban már hazudik is.

– Lehet, hogy az említett négy ember már lemondott, csak elveszett a levelük a postán? – kérdezte Vágó L. Simon brutális fejtegetésére utalva. Majd arról beszélt, hogy mégis hogy működhet a NAV, milyen erkölcsi alapon vizsgálódik bárhol, bárkinél.

A szót Várady Zsolt, az elmúlt hetek tüntetéseinek vezérszónoka, az (i)wiw alapítója vette át, aki szerint az, hogy az internetadó ügyében győztünk, lehetőséget ad arra, hogy állampolgárokként közösen követeljük a NAV vezetőinek lemondását. Mert nem akarunk olyan országban élni, ahol aki lop, csal, hazudik, hatalmon marad, aki hatalmon van, érinthetetlen, aki kérdez, az a rossz. Pedig Várady szerint nemrég nagyon sok ember országszerte – sőt a határon túl is – megmutatta, hogy lehet befolyásunk, tudunk hatással lenni a kormányra. „Jó látni, hogy egyre többen akarnak tenni többek között az adórendszer és az adófizetési morál megváltoztatása érdekében is. Mert az adórendszerünk egy nagy rakás szar!” Várady bejelentette, hogy létrehoz egy olyan új közösségi oldalt, amely abban lesz az emberek segítségére, hogy szerveződjenek, hogy akik változtatni akarnak, azoknak meglegyen a közegük.

Aztán az internetadó elleni tüntetésen jól bevált – és a világsajtót is bejárt – levegőbe emelt telefonok emblematikus élőképét ismételték meg a jelenlévők. Vágó Gábor szerint 4 millió forintnyi mobiltelefon volt a magasban, ez épp annyi, amint amennyi pénzt 1 perc alatt kivesznek a zsebünkből az áfacsalók, de a borzongás kedvéért még hozzátette, hogy ez a pénz 8 másodperc alatt 250 ezer forint.

A színpadra ezután Békési Zoltán vállalkozó, előadóművész lépett, aki szerint ideje kijelentenünk, hogy itt a tél, éppen ezért ideje elküldeni a NAV vezetőit melegebb éghajlatra. De véleménye szerint most járt le az udvariaskodás ideje, így azt is simán mondhatjuk, hogy „elmész te a picsába!”. „És hagyjuk azt a már-már unalmas és bosszantó dumát, hogy »én nem politizálok«. Mert akkor mi vagy te, növény?”

Horváth András

Horváth András

Fotó: Németh Dániel

 

Utolsó felszólalóként Horváth András lépett színre, aki egy évvel ezelőtt megpróbálta a közfigyelmet ráirányítani az állammal szorosan összefonódó adócsaló hálózatok működésére, melyek évi 1000 milliárd forintnyi kárt okoznak a magyar embereknek. A rendszerszerű korrupcióra rávilágító Horváth felháborítónak tartja, hogy a kitiltási botrány után is a helyüket védik a NAV-vezetők, majd amikor egyikük, Vida Ildikó beismerte kitiltását az USA-ból, még mindig a helyén van, visszautasítja a vádakat és nem mond le, sőt az ellene folyó vizsgálatot például ő maga akarja vezetni. Horváth hosszú beszédében az átvilágítást követelte, amit lelkesen skandált utána a tömeg, majd azt követelte a kormánytól, hogy szüntesse meg az állam az államban állapotot.

Horváth szerint ezt a kormányt rövid úton nem lehet leváltani, bár az elmúlt órák után akadtak pozitív kétségei. Szerinte civil összefogásra van szükség, valamint szakértői csoportosulásra, és egy hosszú távú stratégia kidolgozására, ami legalább a következő választásokig kitart.

Vágó Gábor a tüntetés végén azt hangsúlyozta, hogy a Horváth nyilvánosság elé lépése óta eltelt egy évben vártunk, de elég volt. Ezért 1 hétnyi ultimátumot kap a kormány, hogy kérjen az Európai Bizottságtól vizsgálatot a NAV ellen, és kap Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin és Dávid Marianna is 1 hetet, hogy lemondjanak.

A demonstráció november 17-én, a „közfelháborodás napján” folytatódik – és ha a követelések nem teljesülnek, a polgári engedetlenség eszköztárából fog válogatni ez a rengeteg ember.

Addig is „Találkozzunk a NAV-ügyfélszolgálatokon!”.

Képgalériánk itt tekinthető meg!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?