Négy oldalnyi tartalmat akar magának a főváros minden ingyenes budapesti újságban

  • narancs.hu
  • 2020. október 3.

Belpol

Majdnem a teljes közterület-használati díjért cserébe, egyfajta barterként.

Felettébb érdekes javaslatot fogadott el szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet által előterjesztett szöveg szerint a jövőben ha valaki Budapesten ingyenes újságot akar osztogatni, annak kötelező lesz négy oldalt díjmentesen biztosítania a Fővárosi Önkormányzat számára – írja a hvg.hu.

Az indoklás szerint azt szeretné a Városháza, hogy a kereskedelmi célú hirdetések mellett közszolgálati célú hirdetések is megjelenjenek.

Horváth Csaba a lapnak azt mondta, “a budapesti önkormányzat nem akart saját újságot létrehozni, ezzel viszont megteremtik a közérdekű nyilvánosságot”.

Csakhogy az érintett két újság, a Pesti HírlapMetropol/Lokál eddig fizetett közterület-használati díjat, az előterjesztés szövegében viszont már arról nincs szó, ennek mi lesz a sorsa.

A javaslatról szóló vitán elhangzott, hogy valójában ezzel a lehetőséggel ki lehetne váltani azt a pénzt, egyfajta barterként.

Mindezt megerősítette a hvg.hu-nak Horváth Csaba is, bár álláspontja szerint a kiváltás kötelező érvényű lenne.

“Nem kötelező együttműködni a fővárossal, de a főváros terein sem kötelező ezeket terjeszteni” –mondta Horváth, aki hangsúlyozta, hogy a döntéssel párhuzamosan jelképessé válna a közterület-használati díj az újságok számára.

"Barterral 90 százalékkal lehet a négy oldalért cserébe csökkenteni, viszont nem választható, hogy pénzben vagy barterban váltom meg. Ez egy kötelező eleme a terjesztésnek.”

A lap kereste az ötlet miatt a KESMA tulajdonában lévő Metropol főszerkesztőjét, de Simon László nem akarta kommentálni az ügyet. A Pesti Hírlap tulajdonosa, Milkovics Pál azt közölte, hogy bár még nem olvasta részletesen a szöveget, lapjának van engedélye a terjesztésre a következő időszakra, ezek aláírt szerződések.

“Meglepően hangzik, ha ezzel ki lehet váltani a közterület-használati díjat, mert az elég drága, de nyilván a mi független sajtótermékünk esetén nekünk a legfontosabb az olvasók pártatlan tájékoztatása."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?