Négy toronyház is épülhet a Láng Gépgyár XIII. kerületi iparterületének helyére

  • narancs.hu
  • 2022. január 8.

Belpol

Lakóépületek, irodaházak, szálloda, üzletek, közösségi terek és parkolók létesülhetnek. Hiába tiltakozna a kerület, az engedélyeztetés már elindult.

Novemberben nyilvánította akcióterületté a kormány Angyalföld egyik nagyméretű rozsdaövezetét, az egykori Láng Gépgyár iparterületét, december végén pedig már el is indították a beépítéshez szükséges környezetvédelmi eljárást.

Népszava cikke szerint a terület papíron a svájci hátterű Pacont Kft. tulajdonában áll, de az ingatlanra a Southblaze nevű cég jegyzett be jelzálogot, így 2022 végéig annak vételi joga van az ingatlanra. Mint írják, a kft. tulajdonosai között Huszár Viktor és Marton Péter cége mellett a Ruszlan Rahimkulov által birtokolt Greennovatív Kft.-t, illetve állandó üzlettársát, Zentai Pétert találjuk. Mint ismert, Ruszlan Rahimkulov Putyinhoz közelálló üzletemberként ismert, akinek a neve a Városháza-ügyben is felbukkant. Huszár Viktor pedig feltűnik egy másik cégben is, az asztalifocis Teqball Kft-ben, amely a frissen pártot alapított Gattyán György pornómilliárdos másik új projektje.

A Láng-negyed környezetvédelmi eljárását a Southblaze kérelmére indította meg a Pest Megyei Kormányhivatal. A Váci út, Turbina utca, Esztergomi út, Vizafogó út által határolt 8 hektáros tömbben önálló városrész épül, bruttó 280 ezer négyzetméteren a felszín felett és további 130 ezer négyzetméteren a föld alatt. Lakóépületek, irodaházak, szálloda, üzletek, közösségi terek és 3000 parkoló létesülne. A területen a meglévő épületeket a Váci út és a Turbina utca sarkán álló, műemléki védettséget élvező, Alpári Ignác tervezte csarnok kivételével el fogják bontani. A tervek elkészítésével a Paulinyi építészirodát bízták meg.

 
Látványterv a Láng-negyedről.

A kormány a projektet is kiemelt beruházássá nyilvánította, így "sajátos beépítési szabályok" vonatkoznak majd a beruházásra. A Népszava szerint az épületmagasság elérheti a 65 métert, az új épület homlokzati szélessége akár 120 méter lehet, zöldfelületből elég 25 százalék (ezt is csak tetőkertekkel tudnák elérni), a lakások pedig 50 négyzetméternél kisebbek is lehetnek. A Váci út és a Vizafogó utca találkozásánál négy különálló toronyból álló irodaház létesülhet majd, a műemléki területen 230 szobás szálloda és több termes konferencia-helyszín, míg a 4 lakóépületben 1424 lakást alakítanak ki. Az Esztergomi út északi végén is „toronyszerű beépítés készül”.

A projekt összértéke a beruházó korábbi közlése szerint eléri majd a 150 milliárd forintot. Az építkezés 2022-2031. között, hat ütemre bontva valósulna meg. Az első épület kivitelezését már idén májusban elkezdenék és 2024-ben adnák át. A szálloda készülne el utoljára, 2028 és 2031 között.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk