Nem fogják igazolatlannak venni a sztrájk alatt távolmaradt diákok hiányzását

  • narancs.hu
  • 2022. február 8.

Belpol

Módosítottak álláspontjukon a tankerületek, a sztrájk miatt egyetlen gyermeket sem érhet hátrány, utólag sem. 

Nem írhatnak be az iskolák igazolatlan hiányzást azoknak a tanulóknak, akik a múlt hétfői pedagógussztrájk ideje alatt nem tartózkodtak az intézményben – derült ki egy, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) eljutott tankerületi levélből, amelyről a Népszava számolt be.

A PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közösen szervezett kétórás figyelmeztető sztrájkot január 31-ére, amelyben több mint 20 ezer tanár és oktatási dolgozó vett részt, illetve rengeteg szülő is kifejezte szolidaritását azzal, hogy az első két órára nem vitték, illetve nem küldték be gyermekeiket.

A sztrájkot követően egyes tankerületi központok azonban arra utasították az iskolákat – a szakszervezetek szerint jogellenesen –, hogy a KRÉTA e-naplóban megtartott tanóraként tüntessék fel a munkabeszüntetés miatt meg nem tartott órákat, illetve az iskolában tartózkodó diákok számára megszervezett felügyeletet, ezért a jelen nem lévő tanulóknak igazolatlan hiányzást kellett volna adminisztrálni.

A PDSZ-hez olyan visszajelzés is érkezett egy iskolából, hogy úgy is tanóraként kellene naplózni a felügyeletet, hogy a valóságban az egyik osztályban a takarítónő, a másikban a szülői munkaközösség vezetője felügyelt a diákokra.

Az utasításon a lap beszámolója szerint azonban végül módosítottak, a tankerületek pedig arra utasították az iskolákat, hogy ezeket az órákat elmaradtként kell adminisztrálni. Emellett arra is felhívták az intézményvezetők figyelmét, hogy

a sztrájk miatt egyetlen gyermeket sem érhet hátrány, így nem hiányozhatnak igazolatlanul akkor sem, ha a szülők nem igazolták a távolmaradást.

Ekkor az intézményvezetőknek kell igazolást adniuk a vonatkozó kormányrendelet alapján, amely egyebek mellett kimondja: a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a tanuló hatósági intézkedés vagy “egyéb alapos indok miatt” nem tudott jelen lenni. Ebben az esetben a sztrájk az alapos indok.

A PSZ és a PDSZ már elkezdte a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk előkészítését; a tervek szerint ebben az esetben már gyermekfelügyelet sem lenne minden intézményben. A munkabeszüntetés idején nyújtott “elégséges szolgáltatásokról” a kormánnyal kellene megállapodniuk, de ez még a kétórás figyelmeztető sztrájk esetében sem sikerült. A bíróság első fokon ugyan kimondta a sztrájk jogszerűégét, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fellebbezett – két nappal a sztrájk megtartása után. A szakszervezetek a hétvégén benyújtották fellebbezési ellenkérelmüket, és úgy fogalmaztak: az Emmi mostani beadványa az eddigi “legabszurdabb” mind közül.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk