Még értelme sincs a levélnek, amit Orbán a NAV-on keresztül küldött

  • narancs.hu
  • 2022. február 8.

Belpol

A levélnek egy tájékoztatásnak kellett volna lennie, de csak kampányszöveget tartalmaz. 

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) mint feladótól kaptak levélben értesítést a gyerekesek az szja-visszatérítésről, ráadásul nem kevés meglepetést okozott sokaknak, hogy miután kibontották a NAV-tól kapott levelet, abban valójában 

Orbán Viktor üzenetét találták. 

Ha valaki azt hitte volna, hogy ez több, mint egy kampányüzenet, azokat a fideszes médiabirodalomhoz, a Közép-Európai Sajtó és Médialapítványhoz (KESMA) tartozó Világgazdaság nyugtatta meg egy tegnapi cikkében, hogy nem az. 

"Nem kell félni, tájékoztató levél nélkül is jár a gyermeket nevelő szülőknek az adó-visszatérítés" – írja ugyanis a lap, amely meg is kérdezte a NAV-ot, hogy vajon mi lesz azokkal, akikhez ez nem jutott el. A válasz az volt, hogy "a levelek általános tájékoztatást tartalmaznak, konkrét számadatokat a visszatérítés összegéről nem. Az szja-visszatérítés előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától". 

Magyarul az egésznek semmi értelme, azon kívül, hogy Orbán Viktor ezúttal a NAV-on keresztül küldi el szavait az állampolgárokhoz. 

A levélről egyébként a január 12-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelettel döntöttek, ebben írták azt, hogy "az állami adó- és vámhatóság (...) a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlegének kiutalásával kapcsolatban kormányzati tájékoztatást küld az adózók részére."

Orbán levelében egyébként a kiutalásról, vagy bármi érdemleges tájékoztatásról nincs szó, csak arról, hogy az illető címzett részesül az adóvisszatérítésben. Ezután kizárólag a kormányt fényező kampányszöveg következik.

 

 
A levél 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk