Interjú

„Nem hagyom magam zsarolni”

Németh Angéla XV. kerületi polgármester a politikai patthelyzetről

Belpol

A kerületi képviselő-testületben harmadszorra sem sikerült elfogadtatni az idei költségvetést. A fideszes képviselők hajthatatlanok, csak akkor szavaznak igennel, ha a polgármester meneszti a kerület jegyzőjét. A huzavona miatt az önkormányzat súlyos milliárdoktól eshet el.

Magyar Narancs: Hajdu László (DK) korábbi polgármester alatt alpolgármesterként dolgozott. A testületi szavazategyenlőség miatt politikai alkuknak köszönhetően működött együtt a Fidesz és a Hajdút támogatók tábora, de csak egy ideig. Később Hajdút el akarták távolítani a helyéről. (A XV. kerület sajátos helyzetéről lásd korábbi írásainkat: Fiam, te most válni akarsz?, 2017. szeptember 28. és „Angéla nem Laci bácsi”, 2018. augusztus 23.) A szembenállás folytatódik, és ennek következményeként a kerületnek nincs saját költségvetése.

Németh Angéla: Ami engem nagyon meglepett, az Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester viselkedése volt, ugyanis ő annak ellenére tartózkodott a költségvetési szavazáson, hogy korábban az összes pénzügyi egyeztetésen részt vett. Ezeken az alkalmakon semmilyen javaslattal vagy kritikával nem állt elő. Ezt követően az első testületi ülésen, miután levezető elnökként segítette a munkámat, elég kemény kritikát fogalmazott meg velem szemben és a költségvetéssel kapcsolatban is. Egy szavazat hiányzott ahhoz, hogy elfogadják a költségvetést. Azt gondolom, hogy az alpolgármester nem hátráltathatja ilyen súlyosan az önkormányzat munkáját, ezért másnap visszavontam tőle az összes feladat- és hatáskörét, majd kiadtam a tavalyi szabadságát.

MN: Pedig Victornét tavaly kizárták a Fideszből, mert korábban támogatta Hajdu László munkáját.

NA: Engem nem érdekelnek a Fidesz belharcai. Annyi előzménye volt még ennek a dolognak, hogy a szavazás előtt egy hónappal Victorné behozott egy önálló képviselői indítványt, amelyben az állt, gondolkozzak el azon, hogy Lamperth Mónika (egykori szocialista párti belügyminiszter – a szerk.), a kerület jegyzője jól végzi-e a munkáját. Erre kaptam 15 napot, de nem gondolkoztam, hiszen eddig sem találtam problémát.

MN: Lamperth Mónikát a fideszes képviselők azzal vádolják, hogy a DK rajta keresztül próbálja kisajátítani a kerületet. Önnek mivel érveltek, amikor a jegyző munkájára panaszkodtak?

NA: Semmivel. Csupán annyit mondanak, hogy Lamperth nem végzi jól, illetve törvényesen a munkáját. Ezzel kapcsolatban a fideszes kollégák többször fordultak a kormányhivatalhoz, hogy vizsgálja meg, Lamperth tényleg kifogástalanul dolgozik-e, és mindegyik alkalommal azzal zárultak ezek a „feljelentések”, hogy a kormányhivatal nem talált semmilyen szabálytalanságot.

MN: Térjünk vissza a költségvetésre: később többek között Victorné is benyújtott módosító javaslatokat. Ezek főleg pénzelvonásokat tartalmaztak, mondván, az ön által összeállított költségvetés pazarló.

NA: Azt szerették volna elérni, hogy különböző civil szervezetektől, a Szilas Néptáncegyüttestől, a kerület fúvószenekari egyesületétől, az Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért környezetvédelmi egyesülettől vonjunk el pénzt. Ezenkívül a gyermekek Mikulás-napi ünnepségére szánt forrás elvonására is született módosító javaslat.

MN: A kormánypárti képviselők azzal érvelnek, hogy például a fúvósok támogatták önt az időközi polgármester-választáson.

NA: Civil jelöltként indultam – a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és más civil szervezetek is kifejezték támogatásukat –, viszont csak a fúvósok vállalták, hogy feltegyük őket a plakátokra mint támogató szervezet. A többi egyesület és szervezet, akiktől most elvennék a pénzt, egyáltalán nem szerepelt sehol a nevem mellett. Egyébként nem gondolom, hogy az alapján kellene megítélni egy civil szervezetet, hogy kit támogat, sokkal inkább a munkájukra kellene figyelni. Továbbá olyan javaslatokat is kaptam, amelyeknek egyáltalán nem volt valóságalapjuk. Az egyik módosító arra vonatkozik, hogy a cigány önkormányzat részére különítsünk el 6 millió forintot, amiből felújítanának egy nekik szánt helyiséget. Megkerestük az illetékeseket, kiderült, hogy ők nem kértek semmilyen helyiséget, illetve velük nem egyeztetett erről senki. Ezenkívül – a határidő lejárta után – érkezett még olyan javaslat a Fidesz-frakció részéről, amit adott esetben be is tudtam volna fogadni, ha mindez normális keretek között zajlik, tehát ha időre megérkezik, tudunk róla tárgyalni stb. Ezt el is mondtam Pintér Gábor frakcióvezetőnek, mire azt a választ kaptam, hogy nem számít, mert ők addig nem szavaznak meg semmit, amíg Lamperth Mónika a jegyző. Ehhez tartották is magukat, második nekifutásra sem szavazták meg a költségvetést, és a harmadik, egyben legutóbbi testületi ülésen ezt már napirendre sem vették.

MN: Így viszont az önkormányzat nem tud adatot szolgáltatni a Magyar Államkincstárnak, ezért előfordulhat, hogy április 1-jétől a kerület elesik az állami támogatástól.

NA: Igen, ez 2,5 milliárd forintot jelent a 25 milliárdos tervezett költségvetésünkből. A kötelező feladataink ellátására biztosan elég lesz, tehát működni fognak a bölcsődék, óvodák, lesz szociális és egészségügyi ellátás, közétkeztetés, illetve az önkormányzati cégekben sem áll meg az élet. Béreket is fogunk tudni fizetni, de elfogadott költségvetés hiányában nem tudjuk biztosítani a közalkalmazotti béremelést, amit a Fidesz-frakció is támogatott annak idején. Ami veszélybe kerülhet, az a közmunkaprogram, az összes tervezett fejlesztésünk, beleértve az elnyert pályázatokat is. Nyertünk másfél milliárdot városrehabilitációra, amihez egyelőre, úgy tűnik, nem tudjuk határidőre megkötni a szerződéseket. Ennyi pénzt nem szívesen enged el az önkormányzat, de ha nincs elfogadott költségvetés, nem tudunk mit tenni. Sőt, ennél a pályázatnál visszafizetési kötelezettségünk lesz, amennyiben nem tartjuk a határidőket. Nem lehet tudni, hogy mi lesz a kerület északi részén tervezett szennyvízfőgyűjtő csatorna megépítésével, viszont amit már biztosan elbuktunk, az egy 64 millió forintos támogatás útfelújításra. És nagyon kicsi eséllyel tudunk elindulni bármilyen pályázaton a jövőben, hiszen nem tudunk semmihez önrészt biztosítani. Nem beszélve a kerület kulturális rendezvényeiről vagy az ifjúsági és gyermekprogramokról, a drogstratégiához kapcsolódó tevékenységekről; de ide tartozik a tanulmányi ösztöndíjak finanszírozása is. Ezekre egyszerűen nem lesz pénz.

MN: Ha a költségvetést továbbra sem fogadja el a képviselő-testület, akkor a kormányhivatal állít össze egyet a kerületnek. Az országban ilyenre eddig csak egy 300 fős településnél volt példa.

NA: Igen, ha nincs költségvetésünk, akkor a kormányhivatal felszólít minket néhányszor, és ha ennek ellenére sem sikerül megszavazni, akkor valóban a hivatal állapít meg számunkra egy költségvetést. Nem szeretnék idáig eljutni, mert ez egy nagyon bizonytalan helyzet lenne, például azt sem lehet tudni, hogy fognak-e velünk ezzel kapcsolatban egyeztetni. Éppen ezért a továbbiakban ismételten előterjesztem a költségvetést, és hajlandó vagyok észszerű módosításokat befogadni, azonban a munkatársaim nem áruba bocsáthatók. Nem válok meg Lamperth Mónikától csak azért, mert a fideszesek ezt akarják, nem beszélve arról, hogy itt nem állna meg a Fidesz, a végső cél nyilván az, hogy tőlem is megszabaduljanak. Személyi ügyben nem hagyom magam zsarolni. Hozzáteszem, ezzel a lehetetlen helyzettel nem velem szúrnak ki, hanem a kerület 80 ezer lakosával és az itt dolgozó kollégákkal.

MN: A kerületben élők hogyan viszonyulnak a kialakult helyzethez?

NA: Azt gondolom, hogy a Fidesz részéről ez már az önkormányzati választási kampány része. Látni kell, hogy az elmúlt időszakban itt több választást is elbuktak, 2014-ben ellenzéki polgármestere lett a kerületnek, 2018-ban az Országgyűlésbe szánt jelöltjük bukott el szintén Hajdu László miatt, majd az időközi polgármester-választáson civil jelöltként nyertem. Elhiszem, hogy mindezt nehéz megemészteni, de úgy vélem, ezt nem a kerület lakosain és közalkalmazottain kellene leverni. Úgy látom, hogy a helyiek egyre jobban értik ezt a helyzetet. Amióta veszélybe került a költségvetés, folyamatosan tájékoztatom az érintett intézményeket, és egyeztetek velük. Arra kérem őket, hogy ne pánikoljanak, mert fizetések lesznek, de sajnos egyes tervezett programokról, rendezvényekről le kell majd mondaniuk. Mivel nem én akarom kiválasztani, hogy mi maradjon el, őket bíztam meg azzal, hogy húzzanak le bizonyos tételeket az idei listáról.

Figyelmébe ajánljuk