Csökkentené az adókat az Iparszövetség

  • narancs.hu
  • 2019. április 28.

Belpol

Szerintük a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképessége is elmarad a fejlett uniós országokétól.

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a közterhek további mérséklését, az intézményi bürokrácia visszaszorítását is fontosnak tartja érdekképviseleti munkájában – mondta Vadász György elnök az MTI-nek.

A Magyar Iparszövetség elnöksége küldöttgyűlésre készülve értékelte eddigi munkáját, és meghatározta jövőbeni érdekképviseleti és szolgáltatási munkaprogramját.

Vadász György elmondta: úgy látják, hogy a pozitív gazdasági eredmények ellenére a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképessége, jövedelemtermelő képessége, termelékenysége még elmarad a fejlett uniós országokétól. Bár nagyon jó teljesítménynek tartják a 4,5 millió foglalkoztatotti összlétszámot, de felhívják a figyelmet, hogy egyre nagyobb gond a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerő biztosítása. A szakképzés területén, a duális képzésben pedig még nem látják az áttörést – mondta a Magyar Iparszövetség elnöke.

Vadász György szerint az adórendszerben az adóterhek összességében közelítik az európai uniós átlagot, az egykulcsos 9 százalék társasági adó egyedülállóan alacsony, ugyanakkor a 35 százalékos bérteher az egyébként is kedvezőtlen versenyhelyzetben lévő hazai vállalkozásoknak nagy kihívás. A Magyar Iparszövetség támogatja az alacsony bérek emelését, ezt azonban a gazdaságteljesítő képesség visszaesése nélkül csak az adómérték csökkentésével látják biztosíthatónak – mondta Vadász György.

Figyelmébe ajánljuk