Tartalom

MaNcs 31. évf. 13. sz. (2019-03-28)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

A Velencei Bizottság árnyékában

A diplomácia győzelme az alkotmányosság felett

A magyar bírósági rendszer átalakításának legújabb elemével szembeni hazai ellenvetések jól ismertek (erről lásd cikkünket: Miszlikbe aprítva, Magyar Narancs, 2018. december 19.). A tavaly decemberben elfogadott törvényekkel 2020-tól működésbe lépő egységes közigazgatási bírósági rendszer lehetőséget teremt egy új főbíró kinevezésére (a Kúria elnökével azonos polcon) és egy új bírói tagozat kialakítására, számos olyan újdonsült bíró kinevezésével, akik a jogalkotó tervei szerint a közigazgatás berkeiből igazolnak majd át.

Radnóti András

Publicisztika

Érik a meglepetés

Az ukrajnai elnökválasztásról

Harminckilenc jelölt indul a márciusi 31-i első fordulóban, s ez önmagában is mutatja, mennyire töredezett a politikai tér Ukrajnában.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A megtalált minimum

Folydogál a fővárosi önkormányzati kampány a maga medrében, és nem is rossz irányba.

A szerk.

A szerk.

Kitiltva

Nehéz fogcsikorgatás nélkül tudomásul venni, hogy Orbán Viktort nem rakták ki az Európai Néppártból, és minden okunk meglenne arra, hogy mindkét felet mély undorral szemléljük.

A szerk.

A szerk.

Hétköznapjaink

Talán a párttársak reakciói a legszebbek, ahogy némi finnyával, papír zsebkendővel, eltartott kisujjal fogják meg a mocskot.

Belpol

A lakossági azbesztmentesítés helyzete

Belpol

Gyilkos anyag, amivel tele az ország, és nem is tudunk róla

A halálos betegségeket okozó, azbeszttartalmú építőanyagok annak ellenére vannak jelen a magyar lakosság életében, hogy 2005 óta tilos a forgalmazásuk és felhasználásuk. Jelenleg nagyjából 150 millió négyzetméternyi azbeszt van a lakóépületekben, főleg palatetők, illetve panelházak szigetelése formájában.

Mi a kormány baja a Közgazdaságtudományi Intézettel?

Belpol

Orbán ezt is jobban tudja, mint a "fránya" tudósok

Az MTA átalakítási tervei közepette a KTI volt az egyik olyan intézmény, amelynek a megszüntetése komolyan felmerült. Az intézet bezárásával azonban nemcsak a hazai tudományos élet, hanem az egész társadalom veszítene.

Interjú

Belpol

"Ezután Palkovics közölte: nincs bizalma irántam, mondjak le"

Pálinkás József az MTA-ügyről, a menesztéséről és az egyszemélyi irányítás veszélyeiről

Csak akkor lehet megállapodás az MTA és Palkovics László szándéknyilatkozatából, ha a kutatók garanciákat kapnak intézeteik politikamentes működtetésére – mondja az Akadémia és a kutatás-fejlesztési hivatal volt elnöke. Pálinkás Józsefet arról is kérdeztük, milyen ügyekben kellett volna hangosabban szólnia 2010 után.

Interjú

Belpol

„Nem hagyom magam zsarolni”

Németh Angéla XV. kerületi polgármester a politikai patthelyzetről

A kerületi képviselő-testületben harmadszorra sem sikerült elfogadtatni az idei költségvetést. A fideszes képviselők hajthatatlanok, csak akkor szavaznak igennel, ha a polgármester meneszti a kerület jegyzőjét. A huzavona miatt az önkormányzat súlyos milliárdoktól eshet el.

Külpol
Gazdaság

Gazdaság

„Felnőttnek tekintjük az ügyfeleinket”

Fáy Zsolt, a MagNet Magyar Közösségi Bank igazgatóságának elnöke

A MagNet Bank sok tekintetben máshogy működik, mint a többi pénzintézet, a létrehozott társadalmi és környezeti hasznot is figyelembe véve forgatják a betétesek pénzét, és üzletpolitikájukkal még a civil szféra is jól jár.

Könyv

Könyv

Könyv

Azzal főz, amije van

Bernhard Schlink: Olga

Úgy látszik, Bernhard Schlinknek bekattant a fiatal srác, idősebb nő felállás. Az 1995-ös A felolvasó persze nem ezért lett minden idők egyik legtöbb példányszámot produkáló német regénye, hanem mert olyasmivel rukkolt elő, ami még a nem szokványos erotikánál is jobban borzolta a kedélyeket.

Könyv

Könyv

Monológ két hangon

Bazsányi Sándor: Nádas Péter

Vérezzen mégoly sok sebből is a magyar tudományos élet, némiképp meglepő olyan monográfiával előrukkolni, mint Bazsányi Sándor Nádas Pétere.

Interaktív
Zene

Tavaszi programajánló - Koncert

Zene

Nem játssza, éli

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Hogy a hazai közönséget nem a színtiszta sznobéria mozgatja, bizonyítja a tény: annak ellenére telt ház van a Müpában, hogy a karmesteri pulpituson váratlan betegsége miatt nem Fischer Iván, hanem az ifjú titán, Káli Gábor ragadja magához a varázslópálcát.

Lemez

Zene

Az idő nem számít

ColorStar: Time is the Drug

Találós kérdés is lehetne: 23 éve alakult, tavaly volt 20 éve, hogy kijött első, máig kultikusnak számító, Heavenicetrip! című lemezük, az idén pedig a hetedik album is kikerült a kezük alól, elvégre sose kapkodták el a lemezkészítést…

Lemez

Zene

Hegyről a kettőre

Lovasi András: Tűzijáték délben

Aki olvasott Lovasi-interjúkat az elmúlt években, értesülhetett az időtlen idők óta készülő második szólólemezről (például öt évvel ezelőtti interjúnkból is: „Mint egy osztálytalálkozó”, Magyar Narancs, 2014. március 27.).

Tavaszi programajánló melléklet - Interjú

Zene

„Vele lovat lopni is elmennék”

Isabelle Faust hegedűművész

Isabelle Faust hegedűművészt fontos zenei szálak fűzik nemcsak Bartókhoz, Kurtághoz vagy Eötvös Péterhez, de a magyar zenei élethez általában is. Kutató típus. Minden, amit egy mű előkészítéséhez olvas, hozzájárul, hogy színesebb, élesebb képet kapjon a szerzőről és alkotásáról.

Színház

Tavaszi programajánló - Színház

Színház

Van Tibi csoki és Túró Rudi

Fejes Endre–Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0

Egy család történetének száz éve száznyolcvan percben – átlagosan 108 másodperc évenként – vagány és tiszteletre méltó vállalás, ahogy a gesztus is, amely a Rozsdatemetőt a jelennel összeérő kiindulópontnak, előzménynek tekinti, s így lényegében megkísérli rehabilitálni a megjelenésekor elképesztő sikereket elérő regényt. Persze mint minden ilyen nagy ívű, grandiózus vállalkozás, a Katona előadása is hordoz magában csapdákat.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szerepjáték határok nélkül

Polygon Creative Empire: Sissi Quartier

Két évvel ezelőtti bécsi bemutatója után a Polygon Creative Empire most a pozsonyi Kunsthalle LAB-ban állítja ki beruházási mega­projektjének tervét.

Gasztro
Sport
Tudomány
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Lángra kap

Stéphane Brizé: Sztrájk a gyárban

Napjaink egyik legjelentősebb filmese, Stéphane Brizé arra használja a kamerát, amire való (volna: egy politikai, üzleti manipulációktól el nem hülyített közegben).