Nem töri agyon magát a Fidesz, hogy bevédje Pócs Jánost a bizarr videója miatt

  • narancs.hu
  • 2019. március 25.

Belpol

Azért még mindig a posztján van.

Csányi Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort kérdezte a parlamentben, aki halaszthatatlan közfeladatra hivatkozva távol maradt az üléstől, ezért Varga Mihály válaszolt a miniszterelnök helyett. A politikus Pócs János azon 2008-ban készült videójáról kérdezte a minisztert, amelyen egy roma származású alkalmazottját kazánba zárja, majd „felgyújta.”

Csányi lényegében arra volt kíváncsi, hogy meddig tűri meg a Fidesz a sorai között Pócs Jánost. Varga válaszában először terelt, mondván, az azonnali kérdések órájában a kormányzati munkával kapcsolatban kell kérdezni, majd a Fidesz korábbi közleményéből idézett, mely szerint „nem szerencsés”, hogy a képviselő elkészítette a videót – olvasható a Mérce beszámolójában.

A jobbikos politikus ezt nem hagyta annyiban, véleménye szerint a Fidesznek „belefér” Pócs viselkedése, és nincs szélsőségesebb a kormánypártnál Magyarországon. Varga válaszában elmondta, külön napirendi vitát lehetne arról tartani, hogy a Jobbik milyen cigány- és kisebbségellenes megnyilvánulásokat tett: „Úgyhogy azt kell mondanom, először a saját háza táján söprögessen, utána kérdezzen bennünket.”

Kapcsolódó:

A fideszes Pócs János elismerte, hogy videóra vette, amint kazánba zárja egyik roma alkalmazottját

Szerinte ebben nincsen semmi kivetnivaló. Meglehetősen furcsa videót szúrt ki a amin a fideszes Pócs János kazánba küldi egyik roma alkalmazottját. A felvételen azt mondja a megbüntetett férfi, miközben a kazánban ül, hogy Pócs itt égeti el azokat a cigányokat, akikre haragszik, később a képviselő meggyújt egy papírt és a férfi mellé dobja, majd becsukja a kazán ajtaját.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.