Németh Miklós és az MSZP: Taccs

  • - gv -
  • 2001.02.01 00:00

Belpol

Egy korábbi elnökségi döntés értelmében kéttagú küldöttség látogatta meg két héttel ezelőtt Németh Miklós volt miniszterelnököt. Szili Katalin elnökhelyettes és Jánosi György választmányi elnök, bármennyire is tagadták a szocialisták a fogadóóra előtt megjelent, a majdani találkozó tényét rögzítő lapértesüléseket, végül elment az exkormányfőhöz, s több órán át próbálta integrálni a jelenlegi irányítótestülettel együttműködni képtelennek tűnő Némethet. A szocialisták több vezetője szerint Németh Miklós nem volt hajlandó indokolni a visszavonulást sejtető döntést, mindössze annyit hajtogatott: "Értsétek meg, nem akarok formális módon részt venni a munkában."
Egy korábbi elnökségi döntés értelmében kéttagú küldöttség látogatta meg két héttel ezelőtt Németh Miklós volt miniszterelnököt. Szili Katalin elnökhelyettes és Jánosi György választmányi elnök, bármennyire is tagadták a szocialisták a fogadóóra előtt megjelent, a majdani találkozó tényét rögzítő lapértesüléseket, végül elment az exkormányfőhöz, s több órán át próbálta integrálni a jelenlegi irányítótestülettel együttműködni képtelennek tűnő Némethet. A szocialisták több vezetője szerint Németh Miklós nem volt hajlandó indokolni a visszavonulást sejtető döntést, mindössze annyit hajtogatott: "Értsétek meg, nem akarok formális módon részt venni a munkában."

Pedig nem lehet véletlen, hogy az MSZP két második embere (az alapszabály szerint a választmány feje számít a pártelnök után a legfontosabb személynek, a novemberi kongresszus pedig elnökhelyettest is választott Kovács mellé) éppen mostanában kért találkozót a volt kormányfőtől. A választási felkészülés állítólagos megkezdése előtti utolsó hetekben - a szocialisták több vezetője szerint - még volt esély arra, hogy Németh "formális módon" is beszálljon a párt munkájába, azaz tegyen is valamit, ne csak beszéljen. Mivel az exminiszterelnök eddig mindannyiszor visszautasította ezt, utoljára nem Kovács ment tárgyalni, hanem a Németh által is elfogadhatónak tartott Szili Katalin látogatta meg, s vele tartott a delegációba magát bekönyörgő, Németh-hívőnek mondott Jánosi is.

Kajaidő

Hónapokkal Németh tavaly májusi visszatérése előtt komoly kampány indult a pártban a volt miniszterelnök elfogadtatásáért. Gál Zoltán volt házelnök és Katona Béla volt titokügyi miniszter minden Németh-hazalátogatásra leszervezett napi többszöri étkezést, amelyeken a szocialista frakció néhány tagja is részt vett. Kezdetben még arról szóltak a hírek, hogy a rendszeresen Némethtel ebédelők/vacsorázók közül kerülhetnek ki a jövendő kormány tagjai, ám gyorsan világossá vált, nem lehet egy kabinetnek nyolcvannál is több tagja.

Akkoriban Németh Miklós is - igaz, kicsit bonyolultabb megfogalmazással - azt hangoztatta: ha hazatér, az MSZP-be jön vissza, és támogatja Kovács pártelnököt. Miután májusban végleg megérkezett Londonból, már annyiféleképpen fogalmazta meg igényeit, hogy végül maga is alig tudta követni magamagát. Először feladatokról meg a szocialista párt győzelméért végzendő aktív munkáról beszélt, aztán meg azt mondta egy vidéki tévéinterjúban, hogy nem a sor végére akar állni. "Én valami másért szállok küzdelembe. Ha ez a miniszterelnökség, akkor azért" - fogalmazott június elején. A két nappal azelőtti munkásjuniálison pedig azt fejtegette: vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, ha ez biztosítja a legjobb esélyt az MSZP-nek a választásokon.

Az ugyanott tartózkodó Kovács erre gyorsan reagált; bár először nem tartotta aktuálisnak a felvetést, nem sokkal később már ő kereste meg az újságírókat, hogy közölje: hasonló esetben ő is hajlandó beáldozni magát.

Konfrontáció nélküli háború

A nyílt harc végül elmaradt a két miniszterelnök-aspiráns között. Igaz, Németh Miklós kéthetente újabb és újabb frontokat nyitott, de Kovács egyre csak azt szajkózta, hogy számít a hazatért párttagra, s az elnökség igyekszik megtalálni helyét a pártban.

Mára megtalálta.

Németh nyáron - senkire nem hallgatva, saját szálláscsinálóitól is eltávolodva - a belső fórumokon az általa kitalált "háromlábú párt" koncepcióját kezdte hirdetni, és egyre kisebb lett a bázisa párton belül is. Általában egyik pártvezetőségi tag sem szereti, ha leendő főnöke azt mondja: az elnökségi tagok közül senki nem vállalhat kormányzati szerepet, mert a párt építésén kell fáradoznia az esetleges választási siker után is. A frakció meg álljon a saját lábán, s hajtsa végre (akkor még úgy volt) a Németh által vezetett program-előkészítő stáb utasításait. Az már csak ráadás, ha a kongresszus előtt másfél hónappal azt is bejelenti, hogy szívesen látna egy fiatalabb nőt a párt élén, aki majdan házelnök lehetne. Kovács azonban nemigen reagált a nyilvánosság előtt e gondolatkísérletekre.

Így aztán nem esett pánikba a párton belül senki, amikor Németh október végén bejelentette: a kongresszuson nem kíván párttisztséget vállalni akkor sem, ha hívei pártelnöknek, elnökhelyettesnek, alelnöknek vagy mezei elnökségi tagnak jelölik őt. A pártkongresszus végül csendben lezajlott, Kovács sikeresen hozta be maga alá a pártot, bár Németh is kapott tizenegy elvakult szavazatot a pártelnöki posztra. Kovács ezt is szó nélkül hagyta. Mint ahogyan akkor is csöndben maradt, amikor Németh nem gratulált neki, miután újra az MSZP elnökévé választották; sőt továbbra is azt hangoztatta, hogy szükség van Németh munkájára. (Sokat nem kockáztatott.)

Németh a kongresszus után visszautasított mindent, amit csak lehetett. Kovács először az általa vezetett program-előkészítő bizottság tagjának akarta felkérni őt, s azt is többen felvetették - közöttük volt Horn Gyula is -, hogy legyen az újonnan megalakítandó kabinetek közül valamelyiknek a vezetője.

Fölöslegesen: a múlt keddi "formális" bejelentés után - miszerint nem kíván részt venni a kampány- és program-előkészítő team csúcsszervében - az MSZP-ben immár nem sokan tennék meg nagy pénzzel, hogy Németh lesz 2002-ben a párt miniszterelnök-jelöltje. A vezetőség több tagja ezt csak akkor tartja elképzelhetőnek, ha valamiért jelentősen visszaesik a szocialisták népszerűsége. Azt viszont többen is borítékolják, hogy ez esetben Németh maga jelentkezik be.

Hogy formális módon is részt vehessen az MSZP életében.

- gv -

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.