Állami szabályozás alá vonnák a Facebookot a kormány tanácsadói

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 3.

Belpol

A Századvég furcsa érvelése szerint egy globális szabályozással csak a "Facebook-cenzúra" ugrana szintet.

Javaslatokat fogalmazott meg a kormánynak is gyakran dolgozó Századvég Alapítvány a "Facebook-cenzúra" ellen.

Egyebek mellett azt szorgalmazzák, hogy minősítsék hagyományos tömegmédiának a közösségi médiát és ugyanúgy szabályozzák, mint a többi tartalomszolgáltatót. Emellett azt is javasolják, hogy terjesszék ki a közösségi média tevékenységi körére a nemzetállam területi hatályát és alkotmányos szabályait, továbbá, hogy keményebb jogi eszközökkel lépjenek fel a szólás- és véleményszabadság alkotmányos jogainak külső korlátozóival - az "önjelölt cenzorokkal" szemben.

A Századvég az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a közösségi oldalak cenzúrája morálisan védhetetlen, mivel "lábbal tiporja" a szólásszabadság elvét. Politikailag veszélyes, mivel tagadja a nemzeti szuverenitásokon alapuló törvények és szabályok érvényességét. Ezen túl megfosztja az embereket az igazság megismerésétől, mert annak teljes körű bemutatását és megismerését tilalom alá helyezi.

Minderre azzal kapcsolatban hívták fel a figyelmet, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és vezetője a The Washington Post szombati számában megjelent nyílt levelében az internet törvényi szabályozására és ellenőrzésére kérte a kormányokat. Mint írták, Mark Zuckerberg a demokratikus elkötelezettségű kormányoktól azt várja, hogy globális szabályokat alkotva "őrködjenek" az egyéni online felhasználói élmény "biztonsága" felett.

A Századvég szerint ha Mark Zuckerberg eléri, amit akar, a "Facebook-cenzúra szintet ugrik" és a nemzetek nem lesznek képesek védelmet nyújtani állampolgáraiknak, hogy élhessenek alkotmányosan biztosított szabadságjogaikkal.

Figyelmébe ajánljuk