Karácsony: Puzsér jó lenne éjszakai polgármesternek

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019. április 3.

Belpol

Zugló polgármesterével a friss parkolási botránytól indultunk, de elmondta azt is, hogy mit kezdene Puzsérral.

Magyar Narancs: Tudatos önmegsemmisítés vagy sima pancserkedés, amit az elmúlt időben előadott?

Karácsony Gergely: Erős kezdés. Mire gondol?

MN: Vegyük csak a múlt hetet. Az ATV-ben elismeri, hogy az ön által vezetett kerületben mutyiznak parkolásügyben, majd egy mozdulattal rákeni a disznóságot legfontosabb politikai szövetségesére, az MSZP-re. A nagykoalíciós mutyit távolról szemlélő, tehetetlen polgármester és a korrupcióban megmerülő ellenzéki párt – két okot adott máris önként és dalolva, miért ne az ön által vezetett politikai formációra szavazzanak ősszel.

KG: Zuzana Čaputováról, a frissen megválasztott szlovák elnökről írják: a tisztesség nem a gyengeség jele. Én is ehhez tartanám magam (...). Nem politikai alku részeként indulok, elhazudni nem fogom az igazságot, még ha az tűnik politikailag hatékonynak is. Azért lennék főpolgármester, hogy egyszer és mindenkorra lezárjuk a füstös szobák alkui­nak világát Budapesten.

MN: Ez jól hangzik, csak Zuglóban épp az ön tartózkodó hozzájárulásával fut egy ilyen politikai alku.

KG: Teljes tévedés hozzájárulásról beszélni. Van, aki szerint az a jó polgármester, aki jó nagyokat tud hisztizni, szerintem meg az, aki tartja magát a véleményéhez, de közben nem veszíti szem elől az ott lakók érdekeit. A zuglóiak pedig akkor már nem tudtak parkolni a házuk előtt, mert a fővárosi politika miatt telítődtek az utcák. Aki kíváncsi zuglói polgármesterségemre, nézze meg a 14 óvodát vagy a közparkokat, amelyeket felújítottunk, a bölcsődét, amit megépítettünk, nézze meg a szociális rendeletet vagy a lakásügyi törekvéseinket. (...)

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely

Fotó: Németh Dániel

 

MN: Puzsérral a szurka-piszka ellenére sok mindenben egyetértenek. Játsszunk el a gondolattal, hogy ön lesz a következő főpolgármester: van-e olyan szerepkör, amelyben el tudja képzelni a riválisát maga mellett?

KG: Én Robi jelöltségét nagyon pozitívnak értékelem, még ha a stílusa távol is áll tőlem. Igaz, a vehemenciája fel tudja hívni a figyelmet olyan dolgokra, amelyet egy olyan ember, aki ténylegesen vezetni akarja ezt a várost, ilyen hangnemmel és hangerővel nem tud megtenni. (...) Amit pedig kérdez, nos, igen, van erről elképzelésem.

MN: Halljuk!

KG: Be szeretném vezetni az éjszakai polgármester intézményét, sok nagyvárosban van már ilyen.

(...)

MN: Tehát Puzsér lenne az ön éjszakai polgármestere?

KG: Én el tudom képzelni ezt.

(...)

Hogy mit jelentene az éjszakai polgármesterség, milyen feladatokkal bízná meg Puzsért, miért gondolja azt, hogy Tarlós István felett eljárt az idő, a Magyar Narancs legfrissebb számában olvashat. Karácsony arról is beszélt lapunknak, hogy miért olyan ellentmondásos a viszonya a szocialistákkal, időnként miért nyilatkozik durvákat róluk, továbbá miért gondolja azt, hogy a NER verhető, és az első döntő csatát Budapesten kell megvívni.

A lap csütörtöktől kapható az újságárusoknál, de előfizethet rá itt, ha pedig ezt a lapszámot szeretné digitálisan megvenni, szintén itt teheti meg.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.