Oltási fejpénzt javasol a háziorvosoknak az MSZP

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 6.

Belpol

Illetve túlórapénzt az oltópontokon dolgozóknak. Más országokban már van erre példa. 

Minden koronavírus ellen beoltott páciens után ötezer forintos fejpénzt adna a háziorvosoknak az MSZP, a kórházi oltópontokon szolgálatot teljesítők munkáját pedig kötelező túlóradíjjal kompenzálnák - közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus katasztrofálisnak nevezte, ahogyan elindult a kormány által szervezett oltás, és hiányolta a teljes és átfogó oltási terv nyilvánosságra hozatalát.

Hangsúlyozta: az egészségügyi intézményrendszer túlterhelt, az állam pedig nem köszöni meg a pluszmunkát. A kormányzati tervek szerint a háziorvosoknak a mostani szakaszban napi húsz, a tömeges oltás idején akár napi ötven embert be kell tudniuk oltani - emelte ki.

Ujhelyi azt mondta, míg a kötelező oltásokat a társadalombiztosítás fedezi, a nem kötelezők beadásáért minden esetben fizetni kell. Ezzel szemben a koronavírus elleni oltás államilag deklarált módon ingyenes, viszont nem kötelező. Úgy fogalmazott: miközben az állampolgárok és az állam is elvárja az egészségügyi dolgozóktól, hogy végezzék el a napi nagyszámú oltást, a kormány arról elfelejtett gondoskodni vagy legalább megkérdezni, hogy miből fedezzék ennek pluszköltségeit.

Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy még a tömeges oltási szakasz megkezdése előtt vállalja ötezer forintos fejpénz kifizetését a háziorvosi praxisoknak minden egyes beoltott ember után, ezzel kompenzálva az érintett dolgozók rendelési időn túli munkáját. Hozzátette: az oltópontokon munkát végző kórházi és rendelőintézeti dolgozóknak pedig, ha az oltás nem a napi munkaidőben történik, fizessen az állam "tisztességes túlórapénzt".

Az oltási fejpénzre nemzetközi példaként említette Írországot, ahol 25 eurót, Romániát, ahol 50 lejt, Franciaországot, ahol 5,40 eurót, és Nagy-Britanniát, ahol 10-12 fontot kapnak a háziorvosok. Megjegyezte: bár Németországban fejpénz nincs, de a háziorvosok kiemelt, 150 eurós óradíjat kapnak az oltással töltött munkaidőért.

Figyelmébe ajánljuk