Szolgálati jogviszony: a kórház-főigazgató tájékoztatója után is maradtak kérdések

  • narancs.hu
  • 2021. február 6.

Belpol

Kevesebb, mint egy hónapon belül meg kellene kötni az új szerződéseket, de még mindig nem világos minden. 

Február 28-ig meg kell kötni az új egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti munkaszerződést az egészségügyi dolgozókkal, ennek tartalma azonban több ponton még mindig homályos.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) január végén sürgette a Jenei Zoltán vezette Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), hogy mint leendő munkáltató adjon tájékoztatást a vitás kérdésekről, illetve egy konkrét kérdéslistát is küldtek Jeneinek. Jenei a válaszában azt írta, bár nincs jogszabályban rögzítve, hogy meddig kellene tájékoztatást adni a leendő szerződésekről, azt ígérte, hogy ezt február 3-ig megteszi. 

Bár a MOK konkrét válaszokat nem kapott, az OKFŐ a héten kiküldött egy tájékoztatót és egy szerződésmintát is az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban, amely a Magyar Narancshoz is eljutott, illetve amelyet a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) közzé is tett a Facebook-oldalán. 

A törvényi helyekre sűrűn hivatkozó tájékoztató - vagy inkább összefoglaló - szerint aki nem írja alá február 28-ig a szerződést, annak megszűnik a munkaviszonya, ugyanakkor nem ad választ a MOK által feltett több kérdésre sem, így arra sem, hogy 

  • a január elsejével megemelt bért mikor kapják meg?  
  • van-e alapja annak a félelemnek, hogy az emelt bért visszamenőleg csak azok fogják megkapni, akik aláírják az új jogviszonyt? 
  • van-e alapja annak a híresztelésnek, hogy az új munkaszerződés szerint bizonyos számú ügyeletet díjazás nélkül lesz kötelező elvállalni? 

Több pontban pedig még ha ad is választ a MOK felvetéseire a tájékoztató, valójában több kérdést is nyitva hagy:

  • Milyenek lesznek az OKFŐ által megállapított ügyeleti- és túlóradíjak? - Erről a tájékoztatóban csak annyi szerepel, hogy "az országos kórház-főigazgató által, külön utasításban kerülnek megállapításra". 
  • Mennyi szabadság fog járni? - Ez a a dokumentum szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben van szabályozva. A törény szerint az alapszabadság fizetési osztályoktól függően 20-21 nap, amelyhez különböző indokokkal további pótszabadságok járhatnak.  
  • Milyen szabályok vonatkoznak majd a személyes közreműködőkre? - A tájékoztató szerint továbbra is lehetőség lesz igénybevenni a személyes közreműködők szolgálatait, de az OKFŐ-nek kell engedélyeznie ezt. Március 1. után 60 napon belül be kell adni az erre vonatkozó kérelmet, Jenei azonban erről sem tudott teljeskörű tájékoztatást adni, és azt írta, "a személyes közreműködő igénybevételének engedélyezésével kapcsolatos eljárásrend kialakítása folyamatban van, amelyről hamarosan tájékoztatást adok". Azt viszont javasolta, hogy a díjazásuk legyen alacsonyabb annál, mint az egészségügyi szolgáltatói jogviszony szerint dolgozóké. 
  • Milyen szabályok alapján engedélyezik a további munkavégzésre irányuló jogviszonyokat? - Minden további jogviszony létesítése (magyarul a mellékállások) engedélyhez kötött, az erre vonatkozó kérelmeket március 1-től 60 napon belül be kell adni, az engedélyező szerv (kórház, irányító megyei intézmény, vagy az OKFŐ) pedig 8 napon belül dönt a kérelem elbírálásáról. Jenei tájékoztatója ugyanakkor ezzel kapcsolatban sem teljes, azt írta, az

"engedélyezéssel kapcsolatos eljárásrend - amelyről hamarosan tájékoztatást adok - kialakítása jelenleg folyamatban van".

Ugyanakkor hozzáteszi, várhatóan az olyan további jogviszonyokat fogják engedélyezni, amelyek nem egészségügyi tevékenységre vonatkoznak, vagy ha mégis, akkor nem érintik az illető munkaidejét, esetleg oktatói, tudományos, kutatói tevékenységről van szó. Előzetes engedélyt ugyanakkor nem kell kérni. 

  • a nyugdíj mellett dolgozók hogyan dolgozhatnak majd?  - A tájékoztató szerint a korábbi szabályok az irányadók, a nyugdíjkorhatár elérése után - a veszélyhelyzetet kivéve - a kormány engedélyével lehet csak tovább dolgozni, és bár továbbfoglalkoztatás esetén a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, jövedelemkiegészítésre jogosultak. 

A FESZ rövid értékelésében azt írta, bekerült a tájékoztatóba az a korábbi kérésük, hogy senkinek ne legyen kevesebb az illetménye, mint ami 2020 december 31-én volt. 

Emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi megbízásos vagy vállalkozási szerződésket át kell alakítani az új jogviszonnyá, és bár közreműködői szerződéseket továbbra is lehet kötni, de nem engedélyezett ugyanannál a munkáltatónál ugyanazt a személyt többféle formában alkalmazni.

A mellékállások engedélyezésével kapcsolatban a most ismertetett szabályokat úgy értékelték, hogy mivel a kérelmeket a főállású munkahelyekhez kell benyújtani, és az ő javaslatuk figyelembe vételével engedélyez az engedélyező szerv, ezért

"nagy eséllyel fogják engedélyezni a nem egészségügyi tevékenységre irányuló mellékállásokat, a másodállásokat ha egészségügyi tevékenységre irányul és a főállású munkáltató támogatja".

Figyelmébe ajánljuk