Olyan megfigyelőrendszert akar a belügy, hogy azt még a Nagy Testvér is megirigyelné

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 8.

Belpol

Ilyen a komcsik alatt sem volt.

„Egy központi tárhelyszolgáltatót hozna létre a kormány, ahova az összes olyan kép- és hangfelvétel felkerülne, amiket a különféle szervek készítenek, legyen szó a közútkezelőről, rendőrségről, közterület-felügyelőről. Ezekhez az adatokhoz a rendőrségnek, a belső elhárításnak és a terrorelhárítóknak közvetlen hozzáférésük lenne, azaz folyamatosan megfigyelhetnék azokat. Azt, hogy pontosan hol és ki tárolná ezeket az adatokat, egyelőre nem tudni. A tervezet a kormányra bízná a tárhelyszolgáltató kijelölését” – írja az Index.

A tervezettel kapcsolatos aggályokat Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkárának írt levelében fogalmazta meg. Péterfalvi arról ír, hogy ha elfogadja a parlament a törvénytervezetet, akkor

olyan, titkos információgyűjtéshez felhasználható képi megfigyelőrendszer jön létre, amelynek felhasználását utólag nagyon nehéz lesz ellenőrizni.

„Úgy értékelem, hogy a tervezett adatkezelés a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülésének további korlátozását fogja eredményezni, ezért megfelelő garanciákra van szükség ahhoz, hogy a titkos megfigyelésekre továbbra is jogszerűen, csak törvényes célból és csak a szükséges mértékben kerülhessen sor” – írja Péterfalvi.

Az Index megkeresésére Molnár Zsolt (MSZP) a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, hogy a törvénytervezettel a testület is foglalkozni kíván, már csak az a kérdés, mit szól majd ehhez az alelnök, Németh Szilárd, aki legutóbb azzal jött, hogy Soros György hívta össze a nemzetbiztonsági bizottságot.

Figyelmébe ajánljuk