Ombudsmani vizsgálat indul a gyógypedagógiákon tapasztalt méltatlan körülmények miatt

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Belpol

A PSZ tud olyan intézményről, ahol megpróbálták „elővenni” azokat a dolgozókat, akik jelezték a problémákat.

Vizsgálatot indított az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményekben (EGYMI) – közölte a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) Kozma Ákos ombudsman hivatala. A nepszava.hu cikke szerint PSZ október 13-án kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálatot az alapjogi biztosnál, miután a szakszervezethez több jelzés érkezett a sajátos nevelési igényű, köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel, különböző fogyatékosságokkal élő és autista gyerekekkel foglalkozó intézmények rossz állapotáról, méltatlan körülményekről és szakemberhiányról, amelyekről a lap is többször beszámolt.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ombudsmantól azt várja, tárja fel, ha egy-egy intézményben nem megfelelőek a személyi feltételek, a felszereltség, az épületek állapota,

vizsgálja meg, biztosítva van-e a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek alapvető joga a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, a hiányosságok miatt pedig állapítsa meg a fenntartók, illetve az állam felelősségét. Hozzátette: tudja, hogy egy átfogó vizsgálat sok időt vesz igénybe, ugyanakkor a problémákra sürgősen megoldást kell találni, mert ezeknek a gyerekeknek most van szükségük hozzáértő szakemberekre, fejlesztésekre, méltó körülményekre, nem pedig évek múlva.

A Népszava szerint akadnak olyan EGYMI-k, ahol gondok vannak a fűtéssel, a szigeteléssel, a vízvezetékekkel, az akadálymentesítéssel. Van olyan intézmény, ahol állandóak a dugulások, ezért a vécék gyakran használhatatlanok, a falak egy részéről szinte teljesen lemállott a vakolat, máshol az ablakokat kellett beszögelni, hogy a helyükön maradjanak.

A felszereltséggel is gondok vannak,

egy Baranya megyei EGYMI-ben például összetolt tornatermi zsámolyokon pelenkázzák azokat a súlyosan sérült gyerekeket, akik állapotuk miatt erre is rászorulnak.

A munkaerőhiány miatt pedig több helyen előfordul, hogy nem megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyerekekkel, akik számára sokszor nem tudják biztosítani a szükséges fejlesztéseket, óraszámokat. A dolgozók így is túlterheltek, kimerültek.

A PSZ elnöke a lapnak azt is elmondta, tudnak olyan intézményről, ahol megpróbálták „elővenni” azokat a dolgozókat, akik jelezni merték a problémákat a szakszervezetnek. Hozzátette: ki akarták nyomozni, ki panaszkodott, és megüzenték, hogy legközelebb "következményei lesznek", ha hasonló történik. 

"Elkeserítő, hogy egy olyan országban élünk, ahol azokat akarják elhallgattatni és megbüntetni, akik felhívják a figyelmet a gondokra, hiányosságokra. A fenntartók és döntéshozók nem a megoldást keresik, hanem láthatatlanná akarják tenni a problémákat. De az biztos,

ha csak egyetlen dolgozót, szakszervezeti tagot bármilyen retorzió ér amiatt, mert fel merte emelni a szavát, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szintre visszük az ügyet 

– fogalmazott Totyik Tamás.

A vizsgálattal kapcsolatban az ombudsmani hivatal azt is közölte: a további részletekről és az eredményekről a vizsgálat lefolytatását követően adnak tájékoztatást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk