Állítólag nem tartja számon a kormány, hány CSOK-os fizet büntetőkamatot

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Belpol

Válás vagy meg nem született gyerek miatt.

"Hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt, kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant? Hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?" – kérdezett rá Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszternél Ungár Péter.

A miniszter nevében válaszoló Vitályos Eszter

nem tudta megmondani, hányan jártak pórul azért, mert nem úgy alakult az életük, ahogy azt a kormány elvárta volna

írja a 444.hu.  Az államtitkár csak azzal dicsekedett el, hány család vette igénybe a támogatásokat 2015 óta, ám amikor rá kellett volna térni a kért információkra, csak annyit írt:

Továbbá tájékoztatom, hogy az Ön által kért bontásban nem állnak rendelkezésre adatok, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs."

Vagyis eszerint nem fontos a kormánynak, mennyien nem teljesítették az otthonteremtési kedvezmény feltételeit.

Pedig súlyos következményei lehetnek annak, ha nem teljesítik a vállalt feltételeket. A CSOK-ot felvevő pároknak vállalniuk kell, hogy 10 évig a támogatásból vásárolt ingatlanban laknak. Ha válás esetén eladnák a házat, vissza kell fizetni a támogatást. Ha pedig a bevállalt gyerekek megszületése előtt válnának el, a támogatást büntetőkamattal együtt kell visszafizetni. A babaváró hitelnél pedig a válással azonnal megszűnik a hitelre nyújtott támogatás, és az állampapírok hozamához igazított kamat lép életbe, valamint az addig felvett kamattámogatást a váláskor egy összegben kell visszafizetni.

A lap megjegyzi, tavaly decemberben a Pénzügyminisztérium legalább még annyit elárult, hogy 2022 novemberéig összesen 5812 családnak kell visszafizetnie a támogatást. Ebből 4520 családnak a meg nem született gyerekek miatt kellett visszafizetnie a pénzt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk