Operatív Törzs: Az asztmás gyerekek ne menjenek óvodába

  • narancs.hu
  • 2020. május 23.

Belpol

Ez vonatkozik más krónikus légzőszervi betegségben szenvedő gyerekekre is.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóját Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. Beszédében a magyar honvédség kiemelkedő szerepéről beszélt, majd reklámozni kezdte a katonai pályát, mint remek alternatívát a járvány miatt munkanélkülivé vált emberek számára. Mint mondta, abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, a magyar honvédségnek kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt. Továbbá jelezte, hogy a katonaság jelenleg 105 kiemelten fontos tevékenységet végző cégnél van jelen, hogy biztosítsa a vállalatok zavartalan működését.

Németh beszélt arról is, hogy a hadsereg a kormány munkahelyteremtési akciója miatt intenzívebb toborzásba kezdett, és várnak mindenkit, aki a járvány miatt vesztette el a munkáját. Emellett persze közmunkásnak is el lehet menni, de az államtitkár most a katonaság előnyeiről beszélt. Aki jelentkezik a magyar honvédségnél, hat hónap kiképzés után „speciális önkéntes tartalékos katona” lehet. A kiképzés alatt pedig bruttó 161 ezer forintot, többek között ingyenes étkezést és utazási hozzájárulást biztosítanak. A hat hónap letelte után pedig meg lehet hosszabbítani a kiképzést, de vissza is lehet térni a polgári életbe. „Jó szívvel biztatom a fiatalokat, hogy minél többen jelentkezzenek” – mondta Németh.

A sajtótájékoztató további részében szó volt arról, hogy jövő héten újabb határátkelőket fognak megnyitni a tranzitforgalom számára, Ausztriából osztrák és magyar állampolgárok 4 napnál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be az országba.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosának beszámolója szerint állatkísérletek bizonyítják, hogy a koronavírussal megfertőzött majmok hosszú ideig nem kapják el újra a vírust. A főorvos továbbá reményét fejezte ki, hogy nyáron sokan tudnak majd szabadságra menni és belföldön utazni. Persze, a nyaralás idén más lesz, a pincérek maszkot fognak viselni, a medencékbe pedig kevesebb embert engednek be, bár utóbbi talán nem is olyan nagy baj – jegyezte meg.

Újságírói kérdésekre az Operatív Törzs többek között elmondta, hogy

- 80-90%-ban idős, krónikus betegek vannak jelenleg lélegeztetőgépen

- A krónikus légzőszervi betegségben szenvedő gyerekek – például asztmások – ne menjenek óvodába, inkább maradjanak otthon

- A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok, akik tudják igazolni, hogy már átestek a fertőzésen vagy bizonyíthatóan járványügyi megfigyelés alatt voltak az elmúlt 14 napban, azoknak nem kell Magyarországra érkezve karanténba vonulniuk.

Figyelmébe ajánljuk