Orbán: "A pénz az nekünk jár, és ki is fogjuk szorítani az EU-ból"

Belpol

A kormány mindenkinek üzenni fog, akinek lejár a védettsége, elkeseredett küzdelem folyik a gyerekek lelkéért és Brüsszel zsarolja Magyarországot – ezekről beszélt péntek reggel Orbán Viktor a rádióban. 

A számok magukért beszélnek, az elmúlt két hétben 1 millió oltást adtunk be, ebből 800 ezer volt harmadik oltás, és 115 ezer első oltás – ismertette az oltási akcióhét eredményeit Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel. 

Közölte, a lakosság 27 százaléka kapta már meg a harmadik oltást is, miközben az uniós átlag 10 százalék körül van. Arról beszélt, hogy két oltás után 6 hónap elteltével már csökken a védettség, de a harmadik oltással ismét 90 százalékos lesz a védettség. Azt ígérte, újabb akciót fognak indítani, mert 

a legnagyobb ajándék amit adhatunk egymásnak idén karácsonykor, az az oltás.

Szerinte Ausztriában azért van szükség lezárásokra, mert kevesebb a kórházi ágy, de a magyar egészségügy jól bírja a sarat, jól fel vannak szerelve a kürházak, és kiváló emberek szolgálnak bennük, nem terheli meg az oltási kampány sem.

Azt is mondta, hogy

a kormány most mindenkit meg fog keresni személyesen (e-mailben, sms-ben és levélben), és értesíteni fogják azokat, akiknek lejár a védettségük,

mert szerinte sokan nem tudják, hogy hat hónap után csökken a védettségi szint. A következő másfél hónapban pedig minden településen oltási akciónapokat szerveznek, azt várják tőle, hogy a harmadik oltást kapók száma ettől megnő majd. 

A pedagógusok kötelező oltásáról azt mondta, a pedagógushiány nem kellemes dolog, de ha a gyerekek megbetegszenek, az még sokkal nagyobb baj, a szülőknek pedig a gyerek a legfontosabb, ezért legyen a gyerek a legfontosabb a pedagógusoknak is, és oltsák be magukat. Mint fogalmazott, a szülők részéről egy jogos elvárás, hogy akik a gyerekekkel foglalkoznak, azok tegyenek meg mindent a gyerekek egészsége érdekében és vegyék fel az oltást. 

Az új, omikron variánsról Orbán azt mondta, tudományos körökben is érzi a bizonytalanságot, hogy nem tudják, hogy mennyivel terjed gyorsabban és mennyivel veszélyesebb, mint az előző variánsok, de szerinte az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt, mint amit az új variáns ereje indokolta volna. 

Hosszan esett szó a kormány által kezdeményezett "gyermekvédelmi" népszavazásról és a homofób törvényről, Orbán azt mondta, van ugyan egy lökdösődés, hogy melyik szervezet mit mond erről, de őt ez egyáltalán nem érdekli, mert csak nem szeretné, hogy beleszóljanak abba, hogy hogyan neveli a gyerekeit.

"Kell néhány dolgot rögzíteni: fontosnak tartom, hogy a gyerekeim magyarok legyenek, minél több magyar gondolkodjon így, vigyék tovább a kultúránkat, és a továbbiakban is magyarok éljenek Magyarországon"

– jelentette ki, hozzátéve, hogy joguk van ahhoz, hogy így gondolkodjanak, és akkor meg kell tudni védeni ezt az álláspontot. 

Közölte, hogy Nyugat-Európában van egy hullám, amit ő őrületnek nevez, ami szerinte arról szól, hogy a gyerekek emberré nevelése, szexuális nevelése nem a szülők joga. Kötelező elküldeni a gyerekeket az iskolába, és ott mindenféle aktivisták mindenféle életmódokat népszerűsítenek, amivel a szülők egyáltalán nem értenek egyet. Szerinte mindenesetre ezt most ki kell állni a gyerekek érdekében, ezért is lesz népszavazás, bár a járvány meg a rezsiharc leköti az emberek politikai figyelmét, de

közben zajlik egy elkeseredett küzdelem "a gyerekeink lelkéért". 

Közölte, együtt kell megvédeni Magyarország jövőjét, ezért kell népszavazás, ez egyszer szerinte már bejött, a bevándorlási kvótáknál (amely népszavazás egyébként érvénytelen lett). 

A helyreállítási pénzek visszatartásával kapcsolatban Orbán kijelentette, hogy

"valóban zsarolnak bennünket, de ami jár az jár, tagjai vagyunk az EU-nak, befizetjük a ebnnünket terhelő összegeket, beengedtük ide a külföldieket, jogaink vannak, a pénz az nekünk jár, és ki is fogjuk szorítani belőlük".

Azt ígérte, hogy a pénzek meg fognak érkezni, de addig is a költségvetés megelőlegezi ezeket. Mint fogalmazott, "túlerőben vannak, de megvannak a korlátaik", és ha Magyarország kitart, akkor végül sikerrel jár, mert a zsarolásnak nincs meg a ténybeli alapja.

Arra a felvetésre, hogy nincsenek is óvodások, akik nemet akarnának váltani, Orbán azt felelte, hogy azért, mert titlja a törvény, majd kifejtette, hogy Magyarország egy normális ország, de a nyomás óriási, és a brüsszeli zsarolás is mutatja, hogy ez igenis egy fontos ügy. Szerinte "terveik vannak Magyarországgal", ez pedig az, hogy azt a nyugat-európai kultúrát, ami beengedi az LMBTQ-aktivistákat az iskolába, ránk akarják kényszeríteni, és egy "nagyon fontos törvényt, amely kijelöli a gyerekek nevelésének jogát, el akarják venni". 

A műsorvezetői felvetésre, hogy akkor nyilván a választásba is be akarnak majd avatkozni, Orbán azt fejtegette, hogy persze, hogy be akarnak avatkozni, mert ők azt szeretnék, hogy Brüsszel bevándorlás, energia vagy a gyerekek nevelésének kérdésében akadálytalanul tudja érvényesíteni az akaratát, most ez nem így van, mert a kormány ellenáll, de Brüsszelben olyan kormányt szeretnének, ami csak annyit mond mindenre, hogy "ja wohl". 

Energiaárakról is szó esett, Orbán közölte, hogy a magas árakat a szolgáltatóknak kell kifizetniük. Mint mondta, az ő álláspontja az, hogy amikor jól mennek a dolgok, a nemzetközi cégek sok pénzt keresnek, és amikor nem, akkor ki kell gazdálkodniuk. Próbálják ugyan az emberekre áthárítani, de Magyarországon megvívták a rezsiharcot, a veszteséget a cégeknek kell vállalniuk, mert többszörösen megkeresték már a profitot. Van nagy állami cég is, az MVM, aminek szintén le kell majd nyelnie némi veszteséget. 

Elmondta, a kormány szerdán arról döntött, hogy lehetővé teszik, hogy a kisvállalkozások is beléphessenek egy kedvezőbb díjszabású elszámolásba, ha nem köti őket hosszabb szerződés, 10 főnél kevesebbet alkalmaznak és 4 milliárd forintnál kevesebbet keresnek egy évben. 

Van egy vita, hogy a piac vagy az állam határozza meg az áram árát, de ez szerinte leegyszerűsíthető arra, hogy az emberek többet vagy kevesebbet fizessenek, a baloldal pedig szerinte azt akarja, hogy többet fizessenek az emberek. 

Orbán véléményt mondott arról is, hogy Budapest és Hódmezővásárhely is beszállna az alacsonyabb rezsifizetésbe, azt mondta, nem csak a vezetők személyére kell gondolni, hanem az emberekre is, akik ott élnek, az önkormányzatoknak is van lehetősége élni a kedvezőbb elszámolási rendszerrel, és örülnek, ha segíthetnek. 

Kedves Olvasók!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk