Megduplázza a kormány a pedagógusok szakmai pótlékát

  • narancs.hu
  • 2021.12.03 08:40

Belpol

Tízről húsz százalékra nő a 2020-ban bevezetett pótlék, ám egyéb, a minimálbérhez kötött béremelésről egyelőre nincs szó.

Csütörtök este kormányrendelet jelent meg arról, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó minden foglalkoztatott, vagyis a közoktatásban dolgozók többsége januártól „a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetménye” 10 százaléka helyett 20 százalék ágazati szakmai pótlékra jogosult.

A 2020-ban bevezetett pótlék így megduplázódik, de a minimálbérhez kötött pedagógus-béremelésről egyelőre továbbra sincs szó.

Amikor 2020-ban bevezették ezt a pótlékot, a Pedagógusok Szakszervezete úgy reagált, hogy ez nem béremelés, azzal csak azt ismerte el a kormány, hogy a pedagógusi életpályamodell csődöt mondott.

Akkor úgy nyilatkoztak, hogy valódi béremelést az jelentene, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját emelnék meg (ami a 2014-es minimálbér összege, 101 500 forint), vagyis a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötnék újra. Ez nem történt meg. A 2022-től érvényes miminálbér közben 200 000 forint lett, de a kormány a bérrendszeren nem változtat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

  • Váradi András
A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült album rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

A tigris és a macskák

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.