Orbán akadémiát avatott Szlovákiában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. november 16.

Belpol

A miniszterelnök szerint összefogásra van szükség a közép-európai országok között. Mint tudjuk, ennek - és sok minden másnak - a legjobb módja a sportberuházás.

Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: a most átadott akadémia a magyar és a szlovák fél közös támogatásával valósult meg, közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, aminek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében - mutatott rá Orbán Viktor.

Arra is kitért, hogy a Máért tanácskozásról érkezett, ahol úgy döntöttek, hogy 2019 legyen a külhoni magyar gyermekek éve, az ő szempontjaikat sorolják az első helyre.

Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk - mondta. Orbán Viktor szerint ezért fontos, hogy Magyarország és Szlovákia a politikai és gazdasági kapcsolatokon túl példaértékűen együttműködik a sport területén is, ami kiváló kapocs a két ország között. A sport összeköt, és benne "a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája" - mondta.

A kormányfő közölte: jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton. De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezen intézmények mindegyike egy erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását - magyarázta. Hozzáfűzte: az akadémiákon felnevelt sportolókra az egész nemzet büszkén tekint.

Világi Oszkár, a DAC futballklub tulajdonosa köszöntőjében arról beszélt, hogy "a 20. század történelme elvette a Szlovákiában élő magyaroktól az álmodás képességét", múltukból következtetve nem hisznek abban, hogy a mindennapokat és a jövőt maguk befolyásolhatják.

Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor sportberuházásra adja a fejét Szlovákiában, tavaly például 1,8 milliárd forinttal támogatta meg a KFC nevű csapatot:

Milliárdos stadionépítésbe kezd az Orbán-kormány Szlovákiában

A csapat idén először feljuthat a másodosztályba. Egy július 25-i kormányhatározat szerint a magyar kormány 5,9 millió eurót - azaz 1,8 milliárd forintot - nyújt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közvetítésével stadionfejlesztésre a szlovákiai KFC-nek (Révkomárom - Komárno) - írja a Magyar Nemzet. Az összeg az itthoni beruházásokhoz képest eltörpül, de a szlovákoknál ez kimagaslónak számít.

Figyelmébe ajánljuk