Milliárdos stadionépítésbe kezd az Orbán-kormány Szlovákiában

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 7.

Sport

A csapat idén először feljuthat a másodosztályba.

Egy július 25-i kormányhatározat szerint a magyar kormány 5,9 millió eurót – azaz 1,8 milliárd forintot – nyújt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közvetítésével stadionfejlesztésre a szlovákiai KFC-nek (Révkomárom – Komárno) – írja a Magyar Nemzet.

Az összeg az itthoni beruházásokhoz képest eltörpül, de a szlovákoknál ez kimagaslónak számít. A lap arra is emlékeztet, hogy a szlovák kormány és a Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) 2013-ban kezdődött tízéves stadionrekonstrukciós programjában a második és harmadik ligás együttesek összesen 750 ezer eurós (230 millió forint) támogatást kaptak, de a KFC semmit.

Tarcsi Imre, a KFC sajtóreferense a lapnak azt nyilatkozta, tudták, hogy a kormány magára vállalja a külhoni magyarság támogatását a sport területén is, azon belül pedig leginkább a futballét. „Érdemesek lehettünk a támogatásra, mert a várost túlnyomórészt magyarok lakják (a 2011-es népszámlálás szerint a 34 ezres lakosság 54 százaléka magyar, 34 százaléka szlovák), sokan járnak dolgozni, vásárolni és üdülni is Magyarországra, növelve az ottani adóbevételeket” – érvelt a magyar adófizetők hozzájárulása mellett Tarcsi. Úgy vélte, az Orbánéknál lobbizó kapcsolattartóik meggyőzőek voltak abban, hogy a másodosztályba feljutás „nagyban javítja a támogatás esélyeit”.

Bár a KFC meccsein nagyjából fordulónként 400-600 néző szurkol (az Új Szó viszont 233 főt számolt ki a hivatalos jegyzőkönyvek alapján), a vezetőség nagyot álmodott: új tribünt szeretnének a meglévővel szemben, amellyel 3950 fősre nőne a nézőtér.

Nem ez az első eset, hogy az Orbán-kormány a határon túl épít stadiont, korábban a miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc vásárolta be magát az eszéki focicsapatba.

Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapat, és új stadiont is építhet

Az eszéki városi tanács kedd délelőtti ülésén eldőlt, hogy alig 100 ezer kunáért Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapatot működtető társaság 46,6 százaléka. A felcsúti milliárdos segítene a stadion felújításában, vagy akár egy új építésében is. Novemberben még az a hír terjedt el a hazai sajtóban, hogy a felcsúti Puskás Akadémia szeretne részesedést vásárolni egy horvát focicsapatban.

Figyelmébe ajánljuk