Orbán: Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen a Néppártból

  • narancs.hu
  • 2020. január 17.

Belpol

Aztán elszállt a pillanat.

Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége "elárult bennünket" – mondta Orbán pénteken a Kossuth rádióban. miután az Európai Parlament (EP) előző napi strasbourgi ülésén – néppárti szavazatokkal is – elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot.

Orbán állítja, csak azért nem léptek ki csütörtökön, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok egyértelműen a Fidesszel voltak és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett. Ugyanakkor Orbán arról is beszélt, hogy a helyzet így nem maradhat, ha nem áll ki az EPP Fidesz mellett, akkor "nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani", és "lesznek hozzá szövetségeseink".

Novák Katalin: „A mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket kell keresnünk"

Az államtitkár nincs elragadtatva attól, hogy a Néppárt is megszavazta a hetes cikkelyről szóló határozattervezetet. „Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk" - nyilatkozta az atv.hu-nak Novák Katalin, azzal kapcsolatban, hogy a Néppárt is megszavazta a Magyarország elleni hetes cikkelyről szóló határozattervezetet.

Figyelmébe ajánljuk