Jávor Benedek a kormány klímatervéről: Fizikából bukottak fogalmazták

  • narancs.hu
  • 2020. január 17.

Belpol

A mértékegységeket sem sikerült pontosan belőni.

„Az új magyar klíma- és energiatervet, tartok tőle, fizikából bukott diszlexiások fogalmazták. A tartalomig még el sem jutottam, egyelőre a tartalomjegyzék után, a mértékegységek összefoglalásánál tartok” – írja Jávor Benedek korábbi EP-képviselő Facebook-oldalán a kormány frissen közzétett, 2030-ig terjedő klímastratégiájába belelapozva. Jávor egyébként keveri a diszlexiát a diszgráfiával.

A képviselő pontokba szedte eddigi észrevételeit:

1. A "joule" mértékegységet következetesen "joul"-nak írja;

2. a "tera" előtagot (terawattóra, terajoule) "terra"-nak (tehát: terrajoul)

3. a "tonna kőolaj egyenérték"-ből kihagyja a tonnát, tehát az mtoe-ből (millió tonna kőolaj egyenértékből) millió kőolaj egyenérték lesz (moe?)

4. a "giga" előtagról lehagyja az "a"-t, tehát gigwattóra lesz.

„Mondom, ez még nem a tartalom, ez még csak az alap mértékegységek tisztázása. Jézusom, mi lesz itt még?! Mert a fizika érettségi, az már nem lesz meg, az biztos!” – írja Jávor.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.