Orbán Szentkirályiról: "Elmondta, hogy a visszalépést látja a helyes döntésnek, mi elfogadtuk"

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

Orbán a választások előtt még a TV2-be is bement, ahol arról is beszélt, hogy sorkatonaság helyett tanórákkal és gyakorlatokkal készítenék fel a fiatalokat a háborúra. 

Három nappal a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választások előtt, és alig fél nappal azután, hogy péntek reggel a szokásos rádióinterjújában fejtetti ki gondolatait a világról, Orbán Viktor miniszterelnök volt a vendége a kormánypárti TV2 Tények című műsorának is, ahol Gönczi Gábor műsorvezető kérdezgette. 

A Telex beszámolója szerint az interjút a Fidesz fő kampánytémájával, a háborúval kezdték, ezzel kapcsolatban Orbán a szokásos dolgokat fejtette ki, hogy szerinte az Oroszország elleni szankciók tönkretették az európai gazdaságot, a nyugatiak fegyvereket is küldenek Ukrajnának, és hogy szerinte „centiméterekre vagyunk attól, hogy a végső állomást is elérjük, amikor amerikai katonák jellenek meg Ukrajna területén”.

Orbán szerint ráadásul a nyugatiak háborút akarnak, szerinte „az utolsó előtti pillanatban vagyunk, ez olyan háborús pszichózis, aminek két helyen van a forrása: Brüsszel és Washington”, ezért ezen a két helyen kell változás a vezetésben. Hozzátette, sosem gondolta volna, hogy az EP-választásnak egyszer olyan súlya lesz, mint most, mert ha jól láthatóan több lesz a békepárti képviselő, mint a háborúpárti, akkor Brüsszelt le lehet lassítani, talán meg is lehet állítani, a novemberi amerikai elnökválasztásig pedig nem lesz baj.

Arról, hogy a háborús plakátok megijeszthetik a gyerekeket, Orbán úgy reagált, hogy biztos nehéz ezt elmagyarázni a gyerekeknek, de őket „nem a plakát fenyegeti, hanem hogy elveszíti az édesapját”. 

A sorkatonaság esetleges visszaállításáról azt mondta, azt lehet látni, hogy ez minden országban napirenden van, és van olyan narratíva, hogy egységes európai katonaság kéne. Magyarország viszont azt gondolja, a sorkatonaság nemzeti hatáskör kizárólag. „Bízom abban, hogy még ilyen háborús időben sem vezetjük vissza a sorkatonaságot”, hanem fel tudják készíteni a fiatalokat tanórákkal, gyakorlatokkal. Azt is mondta, arról nem lehet szó, hogy valamilyen másik hadseregbe besorozzák a magyar fiatalokat, de olyanról szerinte lehet szó, hogy ha meg kell védeni Európát vagy Magyarország területét, akkor felajánlanak egy egységet egymásnak.

Ezután arról beszélt, hogy erő kérdése, hogy ki tudnak-e maradni a NATO-n kívüli területek háborúiból, korábban is belenyomták az országot a háborúba, de ha az emberek erőt adnak a kormánynak, akkor Magyarország kimarad a háborúból, viszont „ha magára hagyják a kormányt, abból lehet baj”.

Orbán a háború felelőseivel kapcsolatban azt mondta, emberi döntés következménye minden háború, és ezeket a döntéseket az USA elnöke meg a nagyobb európai országok vezetői hozhatják meg, ők dönthetnek arról is, hogy legyen vége a háborúnak – azt nem említette, hogy az Ukrajnát megtámadó, és ezzel az ukrajnai háborút kirobbantó Oroszországnak mindebben bármilyen szerepe lenne.

Az önkormányzati választásokról általánosságban azt fejtegette, hogy jó vezetőket kell választani, mint fogalmazott, „biztatok mindenkit a békén túl, hogy találják meg a megfelelő polgármestereket”. Arról, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje péntek reggel visszalépett Vitézy Dávid főpolgármesterjelölt javára, Orbán azt mondta:

„Engem meggyőzött, úgy láttam, neki igaza van. Elmondta, hogy a visszalépést látja a helyes döntésnek, mi elfogadtuk.

Ha a hadvezér, aki a csatában van, felméri a helyzetet, és azt mondja, ezt a lépést javasolja, mi, akik EP-kampányban vagyunk, nem a fővárosiban, egyet tehetek, meggyőződök arról, hogy igaza van-e”. Vitézy Dávidra ugyanakkor nem tért ki. 

A ferihegyi repülőtér állami visszavásárlásáról azt mondta, jobb, ha magyar kézben van, mint külföldiben, mert eddig nem fejlődött, sőt, szerinte inkább csak szégyellnivaló volt. „Nem vagyunk kommunisták, nem államosítottuk, fizettünk érte, üzleti mércével mérve értelmes árat. Megtaláltuk azt, aki tudja működtetni – hiszen az állam nem tudja, ez egy másik szakma –, a franciákat tudtuk ebbe bevonni” – fogalmazott. 

Végül a foci-Eb-ről esett szó, Orbán azt mondta, szerinte van esélye minden meccset megnyerni a magyaroknak, de a becsületes küzdelmet várja el. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.