Kilép az LMP-ből a párt Somogy megyei elnöke, egyben elnökségi tagja

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

"Nincs értelme tovább menteni olyasmit, ami menthetetlen" – írta a Facebookon Szendefy Mária.  

"Mai nap kilépek az LMP-ből" – tette közzé a Facebookon pénteken délelőtt Szendefy Mária, a párt eddigi Somogy megyei elnöke, egyben az LMP elnökségi tagja. Bár a posztot azután tette közzé, hogy Szentkirályi Alexandra bejelentette, az LMP által is támogatott Vitézy Dávid javára visszalép a főpolgármester-jelöltségtől Budapesten, a Somogy megyei politikus nem utalt erre a fejleményre a posztjában. 

Szendefy azt írta, fájó szívvel és hosszú vívódás után hozta meg ezt a döntést, de régóta érlelődik benne, hogy "azokat az értékeket, amelyek hatékonyabb képviseletének érdekében beléptem a 'Lehet Más a Politika' nevű szervezetbe már nem tudom tovább ennek a pártnak a tagjai között képviselni. Az egyik ilyen érték az alulról szerveződő demokrácia, a széleskörű választói részvétel elősegítése. Sajnos sem az LMP-nek, sem más jelenlegi parlamenti pártnak nem sikerült ennek a célnak még a közelébe sem kerülni" – fogalmazott. 

Szendefy szerint a pártok társadalmi beágyazottsága leépült (vagy fel sem épült), a fókusz a média, a bulvár és a megélhetési politizálás felé ment el, a Fidesz pedig nem közösségeket épített, hanem hűbéri uradalmakat, erős függési viszonyokkal. Hozzátette, a legtöbb párt, így az LMP is, képtelen volt arra, hogy – néhány kivételtől eltekintve – önállóan induljon megyei jogú városokban az önkormányzati választáson.

"A DK & Co típusú formációkat sem nevezném valódi társadalmi igényre épülő politikai közösségeknek, inkább csak a túlélés érdekében összekapaszkodó, szedett-vedett érdekcsoportoknak" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az LMP általa vezetett Somogy megyei szervezete ezért önálló indulás helyett inkább valódi civil kezdeményezések mellé áll Kaposváron és a megyei lista tekintetében is.

"A legtöbb tépelődést számomra az okozta, hogy ezt a döntést a választások előtt vagy után jelentsem be. Az országos politikai tendenciákat látva, úgy döntöttem, hogy még a választások előtt megteszem. Nincs értelme tovább menteni olyasmit, ami menthetetlen, viszont a kaposvári választópolgárok felé tartozom annyival, hogy az álláspontom ismeretében dönthetnek az általam is képviselt egyesület támogatásáról" – írta a posztban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.