Az MSZP az utolsó pillanatban léptetné vissza a VIII. kerületi polgármesterjelöltjét

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

Új ajánlatot tettek Pikónak, visszaléptetnék a polgármesterjelöltet és 10 egyéni képviselőjelöltjüket is.  

Mint ismert, Budapest VIII. kerületében a 2019-ben civil jelöltként, de az ellenzéki pártok támogatásával polgármesterré választott Pikó András mögül a 2024-es önkormányzat választásokra a korábbi összefogásból kihátrált az MSZP, Pikó így csak a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd támogatásával indult.

Az MSZP végül Pikóval szemben saját polgármesterjelöltet is állított Szili-Darók Ildikó személyében, emellett a kerület mind a 12 egyéni választókerületében is állítottak saját jelöltet. Május elején az MSZP azzal indokolta, hogy nem támogatja Pikó jelöltségét, hogy „az év elején elfogadhatatlan ajánlatot tett az MSZP számára, olyan ajánlatot, amely megalázó, és politikai szinten értelmezhetetlen. Csak egyetlen, általa választott jelölt indulását támogatta, más MSZP-s politikusokat pedig név szerint zárt ki ebből a lehetőségből”.

Miután a két ellenzéki polgármester-jelölt egymásra indulásra nagyban növeli a fideszesként induló Sára Botond polgármesterjelölt esélyeit, Karácsony Gergely újrainduló főpolgármester a Partizán pénteki műsorában azt mondta, felhívta délelőtt az MSZP néhány vezető politikusát, hogy léptessék vissza a jelöltjüket, akinek szerinte úgysincs semmi esélye Pikóval szemben. Karácsony a műsorban hangsúlyozottan kérte a pártot a visszaléptetésre, hozzátéve, hogy nagyra tartja Pikó András munkáját, aki szerinte az MSZP-s jelölttel szemben is megnyerné a választást, a párt így nem is feltétlenül az ő esélyeit rontja, hanem a saját hitelét rombolja. Azt is mondta, a műsor után megereszt még egy-két telefont az ügy érdekében.

Az MSZP ezzel kapcsolatban pénteken késő délután közleményt tett közzé, amelyben azt írták, új ajánlatot tettek Pikónak: ennek értelmében Szili-Darók Ildikó visszalépne a polgármester-jelöltségtől, és az MSZP további tíz körzetben sem indítana jelöltet, de cserébe Szili-Darók Ildikó és Czeglédy Ádám 2019-ben egyéniben nyert körzeteiben Pikó András lépteti vissza a jelöltjeit.

"Arra kértük Pikó Andrást, gondolja végig az ajánlatunkat, hiszen az utolsó percben sem késő visszalépni egymás javára, mert a cél közös: minél több helyen megtartani a demokratikus ellenzéki helyeket az önkormányzatokban, melyek a demokrácia utolsó védőbástyáit jelentik. Ezt szerettük volna elérni Józsefvárosban is, ahol minden vita ellenére számtalanszor kinyilvánítottuk, hogy készek vagyunk tárgyalni és együttműködni is Pikó Andrással. A józsefvárosi emberek számítanak ránk. A kerület érdekében kértük Pikó Andrást, fontolja meg az ajánlatunkat. Bíztunk a helyes döntés érdekében polgármester úr belátásában és  kompromisszumkészségében" – írta a párt. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.