Orbán felháborítónak tarja, hogy az EU-ban betiltották az orosz állami híradásokat

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

A ferihegyi repülőtér megvásárlását is a háborúval magyarázta.

Két nappal a június 9-i önkormányzati és EP-választások előtt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, a nyarat meg az ősz első felét „kellene túlélni” a háború eszkalációja nélkül, majd abban bízni, hogy novemberben Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást.

„Minden háború történetében volt ilyen pont, ami a visszafordulás utolsó lehetőségét tartalmazza, szerintem nagyon közel vagyunk hozzá”

– fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth Rádió adásában a Telex összefoglalója szerint. Orbán úgy véli, minden nap fogy a remény, hogy ezt a háborút meg lehet állítani, „de a hétvégén kapunk egy esélyt. Aztán jön az amerikai választás.” Trump megválasztása esetén szerinte létre lehetne hozni egy „transzatlanti békeformációt”, amivel meg lehetne állítani a háborút.

Orbán hosszan ecsetelte, hogy a világon mindenfelé egyre feszültebbé válik a helyzet. „Ez az, amikor egy regionálisként indult konfliktust nem szigeteltünk el az elején, csináltunk belőle, mármint a háborúpártiak csináltak belőle egy európai konfliktust, abból lett egy nyugati-keleti konfliktus, és most ez elhagyja az európai kontinenst, meg az Egyesült Államok érdekvilágát vagy övezetét, és a világ összes többi részén megjelenik. Így szoktak a regionális háborúkból világháborúk kifejlődni” – mondta a miniszterelnök, aki szerint „csak a vak nem látja”, hogy háborús pszichózis van Európában.

„Figyelem ezeket a szerencsétlen magyar baloldaliakat is, akik itt őrlődnek a háború meg a béke álláspontja között. Mert hát a magyar emberek, még a baloldaliak is békét akarnak, azok meg, akik a baloldalt fizetik – Sorostól Brüsszelen át Washingtonig –, háborút. Őrlődnek ebben a dologban, és úgy akarják feloldani ezt a konfliktust, mint a migrációnál, hogy ez nem olyan veszélyes. A fészkes fenét nem” – fejtegette Orbán, majd arról beszélt, hogy nem szabad rángatni az oroszlán (Oroszország) bajszát, mert az a háború eszkalációjához vezet.

A kormányfő felháborítónak nevezte, hogy az Európai Unióban betiltották az orosz állami híradásokat, így azok nem jutnak el a magyar emberekhez és az Unió többi polgárához.Robert Fico miniszterelnök urat lelőtték, a békemenetről szóló tudósítást az internetes térben fölfüggesztették vagy eltüntették, megtámadták a háborúellenes plakátjainkat, tehát próbálják elhallgattatni a békepárti erőket. Az Európai Unió hozott olyan döntést, szerintem minden jogalapot nélkülöző döntést, fölháborító döntést, ami arról szól, hogy az Európai Unió tagállamai nem is fogadhatnak orosz adásokat.

A magyar emberek meg az unió többi országának polgárai el vannak zárva attól a lehetőségtől, hogy megnézzék az ukrán híreket, meg az orosz híreket, aztán döntsenek arról, hogy szerintük hol lehet itt az igazság. Ez meg van tiltva”

– jelentette ki a miniszterelnök. Orbán arról is beszélt, „kitanulták” a Brüsszelből jövő nyomás kivédését, a NATO azonban egy nehezebb ügy. „Azt látom, mindenképp ki kell maradnunk abból, amit a NATO ukrajnai missziónak nevez” – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapelvéhez, hogy ez egy védelmi szövetség.

A ferihegyi repülőtér állami visszavásárlásáról azt mondta, ilyen magyarországi repülőtérből csak egy van, ami jobb, ha az állam kezében van. „Mégiscsak háború van, eleve jobb, hogyha a reptér a mi közvetlen irányításunk alatt van, az ország egyetlen komolyan vehető nemzetközi reptere” – fogalmazott Orbán, majd hozzátette, vannak olyan tervek, hogy később katari bereketetőket is bevonnak a francia üzemeltető mellé, de a többségi tulajdon akkor is marad a magyar államnál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk