Orbán Tökölön – Mint a villám

  • L. T.
  • 2013. június 11.

Belpol

Ma reggel Orbán Viktor a tököli gátőrház előtt tartott sajtótájékoztatót. Gátfotókkal.

A miniszterelnök árvízi road show-ja olykor meglepetéseket tartogat. A teol.hu beszámolója szerint tegnap például a Tolna megyei Bátára futott be, noha csak szerdára ígérték. De ma reggel a tervek szerint alakult minden: Hende Csabával, Pintér Sándorral és Bakondi Györggyel a tököli gátőrházban találkozott, hogy tájékozódjon és tájékoztasson.

A gátőrház udvarán fehér sátor, illetve három ismeretlen férfi (az egyiken KDV-VÍZIG RVO BUDAPEST feliratú kék mellény) várta az árvízi védekezés irányítóját és szárnysegédeit, ám arról, hogy miről esett szó a sörpaddal és hatalmas térképekkel felszerelt ideiglenes parancsnoki bázison, sajnos nem tudunk beszámolni. A sajtónak csupán hallótávolságon kívüli vágóképeket engedélyeztek, és a három urat sem mutatták be. Így jobb híján a miniszterelnök és két miniszterének öltözködési stílusán merenghettünk: Orbán gumicsizma, kordnadrág, fehér póló, széldzseki összeállítása lényegesen komorabb volt Hende kockás ing, farmer kombinációjánál, ám sokkal optimistább a napszemüveges Pintér fekete öltönyénél, ami egyszerre idézte a Sötét zsarukat és Smith ügynököt a Mátrixból.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón aztán kiderült, hogy minden okunk megvan az optimizmusra. „Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges” – mondta Orbán, Hende Csaba pedig arról számolt be, hogy a kormány ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. Ehhez Orbán annyit tett hozzá, hogy a felajánláshoz – túl az általános emberi jóindulaton – speciális magyar érdek is kötődik. „Tehát, ha a szerbeknek sikerül a hozzájuk belépő árhullám első időszakában sikeresen védekezni, az Magyarország biztonságát is növeli majd, mivel tizenegy települést érintene az onnan esetlegesen visszafolyó víztömeg” – mondta.

A sajtótájékoztatón megtudhattuk még, hogy jelenleg Dunaújvárosnál tetőzik az árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, de még Budapesten sem múlt el a veszélyhelyzet, hogy eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, hogy 538 kilométeren van érvényben még rendkívüli fokozat, hogy 1565 embert kellett kitelepíteni, de a visszatelepítés fokozatosan megkezdődik, Győrújfalun akár már ma délután.

Szóval sok mindent megtudhattunk, csak épp azt nem, hogy mi a helyzet a helyszínen, vagyis Tökölön, s miért éppen itt kellett megtartani ezt a sajtótájékoztatót, illetve miért halmoztak fel hanyagul egy rakás homokzsákot a gátőrház kerítése elé?

Figyelmébe ajánljuk