Orbánék keresik a módját, hogy szúrhatnák le a maradék médiát

  • narancs.hu
  • 2019. október 12.

Belpol

A Népszava szerint a cél a HVG és a 24.hu ellehetetlenítése, de ez a fejlemény a kritikus nyomtatott sajtót egyaránt rosszul érintené.

A Posta és a Lapker kiszáll a lapterjesztésből, és a több száz kormányközeli médiumot magába tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) vonul be a helyére – írta meg a Népszava piaci forrásokra hivatkozva. A két társaság nem kommentált az értesülést.

Az újság emlékeztetett, napilap nyomtatásra alkalmas nyomdák szinte csak a kormányközeli Mészáros Lőrinc és a KESMA érdekeltségi körében vannak, a Posta a terjesztésben majdhogynem monopolhelyzetben van, viszont látványosan hagyta leromlani az üzletágát, miközben folyamatosan emelt a díjakon.

Piaci pletykák szerint a Lapker szabadulni akar a napilap-ágazatától, a Posta pedig erős Fidesz-győzelem esetén megszünteti az övét, a kozmányközeli médiaalapítványhoz tartozó Mediaworks pedig létrehoz egy terjesztőcéget, ami meghatározza a díjakat.

A Népszava szerint a lépéssel a HVG-t és a 24.hu tulajdonosát, a Central Médiacsoportot akarják nyomás alá helyezni. Utóbbihoz a portálon túl sok heti- és havilap is tartozik. A döntés egyébként nemcsak a két társaságot érintené kellemetlen, hanem a nyomtatott lappiac nagy részét is.

Figyelmébe ajánljuk