Országos diáksztrájkot hirdettek szeptember 13-ára

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. augusztus 31.

Belpol

„A kormány vissza akarja fogni azokat, akik innovatívan alkotnának az iskolákban”.

A köznevelési törvény módosítása ellen tüntettek Budapesten szombaton, az eseményt középiskolások szervezték. A demonstráció végén bejelentették, hogy szeptember 13-ra országos diáksztrájkot hirdetnek: minden tanulótól azt kérik, hogy maradjon otthon, így fejezze ki a tiltakozását.

A rendezvényen felszólalt mások mellett Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a parlament most nem csak szó szerint borít árnyékot a résztvevőkre.

Azt hangoztatta, hogy a kormány mindent meg akar mondani az embereknek, és vissza akarja fogni azokat, akik innovatívan alkotnának az iskolákban.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Minden jogi eszközt ki kell használni a kabinettel szemben, a PDSZ is ezt teszi a sztrájkkal – jelentette ki Szűcs Tamás. Példaként említette, hogy a pedagógusok fizettessék ki a túlóráikat.
A szakszervezeti elnök aktivitásra, cselekvésre buzdított minden fórumon.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója úgy vélekedett, hogy a kormánynak az a jó tudós, aki a politikai célokhoz igazítja a kutatását, és az a jó bíró, aki a politikai hűségének köszönheti az előmenetelét. A kabinet nem bízik a szülőkben, a tanárokban, de a civil társadalomban sem – sorolta.

Hozzátette: fontos kiállni az összes megtámadott társadalmi csoportért. Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza azt hangoztatta, hogy a kormány szándékosan pusztítja el a közoktatást, ellenségének tekinti a gondolkodó, cselekvő, szabad polgárt.

Azt mondta, hogy a köznevelési törvény módosításai alkotmányellenesek, súlyosan korlátozzák a jogokat, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A demonstráció Facebook-meghívójában úgy fogalmaztak, hogy nem maradnak tétlenül, miközben a kormányzat „gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét”, az alternatív és állami iskolai struktúrát. Úgy vélekedtek: „elfogadhatatlan, hogy szisztematikusan lezüllesztik az oktatás színvonalát”, és „az oktatói szabadságot is elveszik”.

MTI

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?