Őszre csúsznak a HPV-oltások a járvány miatt

  • narancs.hu
  • 2020. április 27.

Belpol

De nem kell aggódni, az immunizáció így sem veszít a hatékonyságából.

Várhatóan őszre, a következő tanévre csúszik a hetedikes lányok HPV (humánpapilloma vírus) elleni kampányoltásának második adagja – írta meg a Népszava.

Az oltások menetrendének változásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatta lapot, eszerint az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor.

A HPV elleni oltás 2014-ben került be Magyarországon az immunizációs programba, a védettség eléréséhez fél éves időközzel két oltásra van szükség. Nálunk ezt a 7. évfolyamba járó lányok ősszel és tavasszal ingyen kapják meg, jelenleg a tavaszi tolódik a vírus miatt. Az ingyenes oltást bárki kérheti, ehhez csak a szülői kérvényező nyilatkozatot kell aláírni.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökének nyilatkozata szerint nem okoz gondot a csúszás, az immunizáció nem veszít a hatékonyságából, és nem is kell újra kezdeni az oltási sorozatot.  Póta hozzátette, hogy a HPV-hez hasonló másik iskolai kampányoltást, a hepatitiszt még beadták márciusban.

A 18 hónapos korig kötelező vakcinákat most is mindenki időben megkapja. Ezt úgy oldják meg, hogy ott, ahol kiestek az orvosok a napi ellátásból, összevont körzeti rendeléseket hoztak létre.

Figyelmébe ajánljuk