Pokorni és Nagy Gábor Tamás kerületében valósággal tarol két „baráti” cég

Belpol

A budai kerületekben bő 10 év alatt 3 milliárd forint összértékű megbízáshoz jutó két társaság tulajdonosai korábban üzlettársak voltak. A fideszes önkormányzatok szerint nincs ok kartellgyanúra.

Erős kartellszag lengi be a hegyvidéki és a budavári önkormányzat közterületeinek, épületeinek, közműveinek fenntartási, takarítási, felújítási, karbantartási, hibaelhárítási tendereit.

Két cég bő tíz év óta tarolja az e feladatokra kiírt közbeszerzéseket: a 3R Kft. és a Regnum-Trend Bau Kft. A két társaság Közbeszerzési Értesítőben elérhető 70 pályázati értesítője azt mutatja, hogy az I. és a XII. kerület megbízásaira szakosodtak: a Regnumnak semmilyen más, a 3R-nek mindösszesen két egyéb közpénzforrásos megbízása volt.

Rajt-cél

A Regnum-Trend és a 3R a két kerület e tárgyú közbeszerzéseinek legsikeresebb szereplői, harmadik cég nagyon ritkán rúghatott labdába mellettük. Ugyanez elmondható az utóbbi években a hegyvidéki és a budavári önkormányzat által bevezetett és fenti tárgyakban kiírt nyílt eljárásokról is: amikor ők indultak, másnak nem igazán termett babér.

Nagy Gábor Tamás és Pokorni Zoltán (középen és jobbra)

Nagy Gábor Tamás és Pokorni Zoltán (középen és jobbra)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A 2002-ben alapított 3R Kft. már a 2000-es évek közepe óta foglalkoztatja a XII. kerületi önkormányzat, általános iskolák 14 milliós felújításával kezdte. 2008-tól a cég az I. kerület Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetének (GAMESZ) töretlen bizalmát is élvezi: 120 milliós keretösszeget nyertek el önkormányzati épületek karbantartására.

A közbeszerzési adatbázis szerint a 3R azóta a két önkormányzat 30 karbantartási, felújítási, hibaelhárítási felhívását nyert el. A XII. kerületben 10 közbeszerzést vitt el 640 millió forint értékben, az I. kerületben, ahol az utóbbi években a zárt meghívásos eljárások helyett szintén kezdik preferálni a nyílt tendereztetést, húsz megbízáshoz jutott összesen 1,7 milliárd forintért. Számos meghívásos pályázaton volt társa a Regnum-Trend Bau, amely az I. kerülettől 14 eljárás keretében 305 millió, a XII. kerülettől összesen 365 millió forint értékű megbízást kapott.

Kézenfogva

Minden jel szerint a két társaság kéz a kézben jár. Háromféle módon jutottak egyébként a megbízásokhoz:

  1. Mindketten indultak, de hol az egyik, hol a másik alacsonyabb árat ígért, így hol az egyik, hol a másik nyert. 2012-ben a 12 millió forintos budavári takarítási csomagot egymaga a Regnum vitte, a 3R a második helyre szorult drágább ajánlataival, ahogy 2013-ban és 2014-ben is bukta az I. kerület 25 millió forintos takarítási tendereit. A XII. kerületi polgármesteri hivatal légkondicionáló rendszerének 82 millióba kerülő kiépítését is a 3R orra előtt vitte el a Regnum. A XII. kerület orvosi rendelőinek 2018-as 142 millió forintos tenderén viszont a Regnum bukott, a 3R nyerte.
  2. Gyakran előfordult, hogy közösen startoltak rá egy-egy tenderre, konzorciumot alkotva. 2008-ban például az I. kerület 16 millió forintos takarítási pályázatát közösen vitték el.
  3. Volt olyan is, hogy mindketten nyertek. 2018-ban a GAMESZ három részre bontotta három műemléki épület felújítását, így a 100 millió forintos megbízás egyik részét az 3R, a másikat a Regnum, a harmadikat pedig a tendereken időnként szintén feltűnő Mátyus és Mátyus Kft. kapta meg.
  4. A két cég egyébként egy tőről fakad. A 3R Kft. társtulajdonos ügyvezetője, Rupics József 2006-2007-ben még együtt birtokolta a vendéglátással foglalkozó RA-FE Kft.-t Kálmán Norberttel, aki 2010-ben alapította meg Regnum-Trend Bau nevű épülettakarító vállalkozását.

Mivel Kálmánt 2017. márciusban 5 évre eltiltották a cégügyek gyakorlásától az év nyarán meg kellett válnia az ügyvezetésétől, átadva testvérének. Rupicsnak más vendéglátós cége is volt, a FLAMÓS Bt., amit 2007-ben vett át a Kálmán-család: Kálmán Norbert beltag, a vele azonos címen élő Kálmán Kovács Erika kültag lett.

Minden oké?

Mind a két érintett kerület polgármesterét megkérdeztük, szerintük elképzelhető, hogy a 3R és a Regnum-Trend kartellezett, tettek-e bejelentést emiatt a Gazdasági Verseny Hivatalhoz vagy más hatósághoz.

Kívülről megtámogatva. Felújítások közpénzből

Kívülről megtámogatva. Felújítások közpénzből

 

 

Pokorni Zoltán hivatala annyival reagált, hogy a beszerzési, közbeszerzési eljárásai tekintetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el. Vas Hunor, az I. kerületi GAMESZ vezetője arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy mindig a versenyhelyzet megteremtésével választják ki a vállalkozást az adott munkára. Ezt pedig mindig a hatályos jogszabályi környezetnek, vonatkozó jogszabályoknak a lehető legteljesebben megfelelve teszik - így az önkormányzat.

Azt is megtudtuk, hogy a 3R és a Regnum-Trend Bau Kft.-n kívül több mint 20 vállalkozásnak biztosítanak versenylehetőséget műszaki jellegű kivitelezések elnyerésére.

Figyelmébe ajánljuk